Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grigore Antipa, precursor al cercetării marine şi pasionat al studiului Mării Negre

ro

27 Nov, 2019 00:00 5142 Marime text

Astăzi se împlinesc 152 de ani de la naşterea savantului naturalist Grigore Antipa. Născut pe 27 noiembrie 1867, la Botoşani, într-o familie de intelectuali, rămâne orfan de mic şi este crescut de unchi şi mătuşi într-un mediu multicultural.
Urmează liceul la Iaşi, fiind coleg cu Emil Racoviţă şi Dimitrie Voinov. Cu sprijinul fratelui său mai mare, Nicolae (care era parazitolog) obţine o bursă regală şi face studii universitare în Germania, cu celebrul naturalist Ernst Haeckel.
 

 
Îşi continuă cercetările ştiinţifice în Franţa şi Italia, din această perioadă datând studiul său asupra evoluţiei timusului la peşti.
Pasionat de studiul Dunării şi al Mării Negre, participă în 1893 la o expediţie de nouă luni, ocazie cu care face primele cercetări de biologie marină. Însuşi regele Carol I este cel care îi pune la dispoziţie, pentru această expediţie, crucişătorul Elisabeta.
Cele mai semnificative rezultate le obţine în domeniul hidrobiologiei, Antipa fiind considerat un precursor, în acest domeniu, atât în ştiinţa românească, cât şi în cea mondială.
 
În anul 1932, Grigore Antipa înfiinţează la Constanţa Institutul Biooceanografic, cu cele două rezervaţii şi staţiuni de cercetări. Institutul se transformă în 1949 în Staţiunea de Cercetări Maritime şi Proiectări Piscicole, înglobată în 1970 în Institutul Român de Cercetări Marine.
 
Aflat, timp de peste 50 de ani, la conducerea Muzeului Naţional de Istorie Naturală (care îi poartă astăzi numele), savantul a contribuit cu o serie întreagă de inovaţii privind organizarea acestui muzeu, modul de expunere, aranjamentul şi explicarea colecţiilor, eforturile sale concretizându-se şi într-un tratat referitor la muzeele de istorie naturală, publicat în 1934 şi care s-a bucurat de succes în toată Europa.
 
Întemeietor al şcolii româneşti de hidrobiologie şi ihtiologie, Grigore Antipa a fost membru al Academiei Române şi al mai multor academii din străinătate.
 
S-a stins din viaţă pe 9 martie 1944, la Bucureşti.
 
Sursa foto: site-ul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, https://antipa.ro/ 
 
Citeşte şi:

Oceanograful Dobrogei. 140 de ani de la naşterea lui Ioan Borcea

Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ are nevoie de o navă pentru o expediţie în Marea Neagră

#citeşteDobrogea 119 ani de la naşterea savantei dobrogene Victoria Iuga Raica. Amintiri despre Tulcea natală

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii