Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 21 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – Acces universal la informație 2021 - In Memoriam Ioan Popișteanu (document)

ro

29 Jan, 2021 00:00 6556 Marime text

 

 
Universitatea „Ovidius” din Constanța a organizat pe 26 ianuarie 2021 conferința online „Biblioteca Universitară Ioan Popișteanu – arc peste timp. Acces universal la informație prin digitalizare”, un eveniment care a adus în prim-plan importanța informatizării fondului de carte patrimonial în mediul universitar. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu publicația ZIUA de Constanța și cu sprijinul Asociației „Ștefadina”.
După cum se știe, acest eveniment urma să aibă loc în cadrul manifestării dedicate Zilei Dobrogei, programate în noiembrie 2020, dar care, din cauza restricțiilor drastice impuse de pandemie în luna noiembrie a fost amânat.
 
26 ianuarie 2021 va rămâne în istoria cotidianului ZIUA de Constanța drept momentul în care s-a realizat restituirea către comunitate a unei importante personalități a orașului de la malul mării – bibliologul Ioan Popișteanu, prin decernarea plachetei Meritul dobrogean, semn de omagiu instituit în noiembrie 2017, cu prilejul primului mare eveniment dedicat Zilei Dobrogei organizat de un ziar regional.
 
 
26 ianuarie 2021 va rămâne în istoria Universității „Ovidius” din Constanța drept „borna” finalizării primei etape de digitalizare a Bibliotecii „Ioan Popișteanu” a Universității, în care au fost restaurate și digitalizate 120 de lucrări din colecția de carte veche și rară a instituției. „Proiectul digitalizării bibliotecii a pornit la ideea cotidianului ZIUA de Constanța dar este o inițiativă mai veche și ne bucurăm că în 2020 s-a putut materializa”, declara prorectorul Mihai Gîrțu.
 
La conferință au participat conf.univ.dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC, prof.univ.dr. Mihai Gîrţu, prorector care coordonează activitatea bibliotecii universitare, prof.univ.dr. Liviu Franga - Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, prof.univ.dr. Florentina Nicolae, directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, lect.univ.dr. Carmen Ciornea, din cadrul Facultății de Teologie, conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, conf.univ.dr. Alina Buzatu, decanul Facultății de Litere, Mihai Nicolae, președintele Asociației „Ștefadina”, Claudia Tanislav, managerul publicației ZIUA de Constanța, prof.univ.dr. Cristina Tamaș, de la Facultatea de Litere, și Ana Popișteanu, soția bibliologului Ioan Popișteanu.
 
Pentru unicitatea evenimentului și pentru a rămâne posterității și între filele unei publicații, cotidianul ZIUA de Constanța a decis editarea unei reviste, în cuprinsul căreia au fost găzduite o parte dintre articolele care au constituit subiectul unei campanii de presă demarate pe 14 noiembrie 2020. Revista poate fi descărcată de mai jos.
  Citește în format integral

467


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari