Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Lansarea integralei digitale a Dicționarului tezaur al limbii române

ro

07 Jul, 2022 00:00 2592 Marime text
  • Dicționarul limbii române, operă monumentală, în 19 volume, cu peste 18.000 de pagini, este cea mai importantă lucrare lexicografică elaborată sub egida Academiei Române
 
Lansată la Iași, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Colocviului internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării“, varianta digitală integrală a Dicționarului limbii române, cunoscut și sub numele de Dicționarul Academiei Române sau Dicționarul tezaur al limbii române, este un instrument de lucru esențial, pus la dispoziția specialiștilor, dar și a publicului larg.
Dicționarul limbii române, operă monumentală, în 19 volume, cu peste 18.000 de pagini, este cea mai importantă lucrare lexicografică elaborată sub egida Academiei Române, istoria sa fiind strâns legată de cea a înaltului for de consacrare științifică și culturală. Elaborarea primei ediții, în format letric, a durat aproape o sută de ani și, începând cu anul 1960, a fost asumată de cercetătorii din trei institute de profil ale Academiei Române: Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ din București, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“ din Cluj-Napoca, Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ din Iași.
 
 

Finalizarea digitalizării și publicării cu acces liber a acestui imens tezaur lexical românesc constituie un eveniment important și un prim pas în procesul de punere în circulație a unor instrumente de lucru valoroase, adaptate la nevoile contemporane.
Realizată deocamdată în format pdf, cu funcție de căutare, urmând modelul abordat de alte mari dicționare europene, integrala digitală a Dicționarului este parte constitutivă din proiectul Corpus lexicografic românesc electronic – CLRE. Acest proiect are ca obiectiv major crearea formatului digital al dicționarelor privitoare la limba română, de la primele lucrări cunoscute (de exemplu, Dictionarium valachico-latinum, cca 1650) până la cele mai recente opere lexicografice elaborate sub egida Academiei Române.
Corpus lexicografic românesc electronic al Academiei Române este disponibil aici.
 
 
Citește și:
DOOM, ediția a treia: Limba e un organism viu și, odată cu lumea, se schimbă și ea
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari