Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:48 25 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DOOM, ediția a treia Limba e un organism viu și, odată cu lumea, se schimbă și ea

ro

12 Jan, 2022 00:00 1349 Marime text
  • Peste 3600 de cuvinte noi, introduse în ediția a treia a Dicționarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii române
Dicționarul normativ al limbii române, apărut recent la Editura Univers Enciclopedic, reprezintă ediția revizuită și substanțial îmbogățită a DOOM2, apărut în 2005.
Ediția a treia a Dicționarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii române totalizează aproximativ 64.500 de cuvinte, dintre care peste 3.600 sunt nou introduse.
Această nouă ediție urmează, în linii mari, opțiunile studiilor tradiționale privitoare la limba română, însă cu modernizările reflectate în învățământ. Chiar dacă normele de bază nu au fost modificate, s-au făcut, în schimb, peste 3.000 de noi recomandări punctuale, care țin seama de dinamica limbii și a societății, de raporturile dintre normă și utilizarea limbii de către vorbitorii români.
Ediția actuală însumează 1152 de pagini, cu aproape 300 de pagini mai mult decât DOOM2, și este destinată tuturor celor interesați să scrie și să vorbească corect românește.
 


Noile norme sunt obligatorii pentru comunicarea oficială, din instituțiile publice, așa cum subliniază și directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ al Academiei Române, Adina Dragomirescu:
 

DOOM-ul are un statut special faţă de alte dicţionare. Este una dintre puţinele situaţii când avem o obligaţie de a respecta ceva ce apare într-o carte. Chiar suntem obligaţi să folosim grafia, pronunţarea, formele corecte indicate în acest dicţionar“.

 


De remarcat că acest volum de referință a trezit și controverse printre apărătorii limbii române – vizavi de numărul mare de cuvinte englezești introduse ca normă. Totuși, interesul mare față de recenta apariție a făcut ca stocul de pe site-ul editurii „Univers Enciclopedic” să se epuizeze rapid, chiar din prima zi a lansării dicționarului.
 
Citește și:        
 
Peste 3.000 de cuvinte noi, în dicţionarul normativ al limbii române. Când va putea fi cumpărat DOOM3


 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari