Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Să ne dăm mâna pentru a săvîrşi o operă caritabilă şi multe rane se vor vindeca”

ro

17 Feb, 2021 00:00 2274 Marime text

Anul 1900 debuta, în Dobrogea, cu o iarnă nemiloasă, care punea în pericol supraviețuirea unei părți importante a populației rurale din județul Constanța.

În acest context, revista "Ovidiu" (II, nr. 6, 7, 8, 1 februarie 1900) publica, sub semnătura lui Alexandru A. Belcik, un apel de solidaritate a orășenilor cu suferința celor de la țară, prin derularea unei colecte publice și crearea unui fond de ajutorare a populaţiei agricole, „căci înviorarea ţăranului va reda viaţă şi prosperitate oraşelor”.

Articolul din revista „Ovidiu” este indexat în volumul istoricului Stoica Lascu,  „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“.
 

„Nici odată în ţara noastră nu s'a simțit ca acum efectele mizeriei crude.
Sătenii din judeţul Constanţa riscă a muri de foame şi frig în cursul acestei erne, dacă simțimîntul solidarităţei nu ne va mişca pe noi orăşenii, dacă nu ne vom grăbi a le întinde o mână binevoitoare de fraţi în suferinţă.

Să dovedim dar că suferinţa înalţă moralul omuluI şi'i îndeamnă la nobile sacrificii, pentru a salva pe nenorociţi !
Țăranii, clasă producătoare, sunt adeveratele albine ale ţărei noastre agricole, ei fac prosperitatea oraşelor. Dovada o avem acuma când mizeria plugarilor a adus mizeria oraşelor.

Noi orăşenii la rîndul nostru, să ne unim pentru a scăpa din mizerie ţărănimea suferindă; căci înviorarea ţăranului va reda viaţă şi prosperitatea oraşelor.

Ajutoarele oficiale nu vor putea satisface în totul marile nevoi ale ţăranilor, cari se zbat în agonia mizeriei. Iniţiativa privată trebue să se afirme. Prin urmare propun:

Revista "Ovidiu" să deschidă o listă permanentă de subscripţiuni, în scop de a aduna fonduri destinate a ajuta numai ţărănimea. La prima întrunire a Cercului Literar Ovidiu să se institue un comitet care să caute a înfiinţă o colectă publică permanentă, menită a crea un fond însemnat, care să stea consemnat, pentru a se putea ajuta în momente critice populaţia agricolă săracă.

Cele mai mici cotizaţiuni sunt primite. Suma consemnată şi modul distribuirei se va publica mereu în fie-care numer al revistei "Ovidiu". Publicul va fi ţinut în corent de modul constituirei comitetului şi de mersul lucrărilor lui.
Obţinând un fond permanent menit a uşura suferinţele sătenilor greu încercaţi de inundaţiuni, încendii, boale, secete etc. iniţiativa privată va fi la înălţimea ei. Statul nu poate uşura la timp toate suferinţele semenilor noştrii. Iniţiativa privată să se afirme dar!

Cetăţeanul cel mai puţin avut cheltueşte sume relativ însemnate pentru distracţiuni aproape zilnice. Să ne deprindem dar a sacrifica o mică parte din prisosul nostru pentru a ajuta pe nenorociţi. Ca să simţim suprema mulţumire sufletească, că am contribuit la ajutorarea nenorociţilor; să ne dăm mâna pentru a săvîrşi o operă caritabilă şi multe rane se vor vindeca.”

 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: imagoromaniae.ro


Citește și:

#DobrogeaDigitala: „Cu ce s'au ales Dobrogenii?”

#DobrogeaDigitală - „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“: „Numai aşa alegătorii vor merge la vot cu minte şi cu băgare de seamă”
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari