Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:30 26 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală - „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“ „Lui Spiru Haret - Dobrogea recunoscătoare”

ro

15 Feb, 2020 00:00 2333 Marime text

Astăzi se împlinesc 169 de ani de la nașterea ilustrului pedagog și matematician Spiru Haret, cel care avea să marcheze fundamental istoria învățământului modern românesc. Născut la Iași, într-o familie de origine armeană, pe 15 februarie 1851, Spiru Haret a studiat matematica și fizica la Sorbona, fiind primul român care a obținut un doctorat la Paris.

A activat, timp de trei decenii, ca profesor la Universitatea din București, la Școala de poduri și șosele și la Școala de ofițeri de artilerie și geniu, fiind în același timp om politic și lucrând, cu pasiune și dedicare, în favoarea școlii și a educației, din postura celor trei mandate de ministru liberal al Educațiunii și Cultelor.
În 1892 este numit membru titular al Academiei Române.


În prețiosul volum apărut în deceniul trei al secolului XX Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, descoperim un capitol generos, intitulat „Învățământul public în Dobrogea”, unde numele lui Spiru Haret este asociat cu începuturile învățământului modern în provincia dintre Dunăre și mare. El a avut viziunea unor reforme fundamentale în domeniul instrucției și educației, care aveau să ducă la înființarea a numeroase școli teoretice sau de meserii, în toate localitățile Dobrogei.
 

„Cel care s’a gândit mai întâiu la un învățământ profesional în această provincie, unde totul e de facut pentru cucerirea vietii economice a fost providențialul om al școalei românești: Spiru Haret.


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!


Ca ministru al instrucțiunii, el și-a dat perfect de bine seama că ceeace lipsește înainte de toate, acestei țări este îndrumarea sănătoasă cu privire la nevoile vieții practice, adică învățământul profesional, singur în stare să înlăture marele neajuns național al Românilor: de a fi un popor sărac în o țară bogată. Între măsurile luate de el pentru îndreptarea acestui rău a fost înființarea unei serii de școale de meserii în diverse părți ale țării.”Se stinge din viață pe 17 decembrie 1912.
Statuia marelui pedagog, amplasată lângă Palatul Universității din București și înscrisă în Lista monumentelor istorice din capitală, a fost făcută, din marmură de Carrara, de către sculptorul dobrogean Ion Jalea. De asemenea, un bust al lui Spiru Haret a fost executat în bronz de sculptorul tulcean Vasile N. Chiriachide, pe soclul statuii fiind gravate cuvintele: „Lui Spiru Haret - Dobrogea recunoscătoare”, ca omagiu al muncii depuse în slujba dezvoltării învățământului public în Dobrogea.


Sursa foto: captură YouTube/arhivă TVR
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Armeni sub cupola Academiei Române”, de Simion Tavitian: Spiru Haret, cel dintâi astronom român
 

Comentarii
Cele mai recente postari