Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Cugetări din scriitori francezi despre Dumnezeu

ro

05 Dec, 2020 00:00 3725 Marime text

Revista eparhială „Tomis”, așa cum am arătat în mai multe rânduri, nu a pus accentul doar pe latura spirituală sau administrativ bisericească, ci a fost și o revistă foarte activă pe plan istoric, social sau cultural.



Iată că, în materialul propus azi, sunt îmbinate spiritualitatea și cultura, prin prezentarea unor cugetări despre Dumnezeu a unor scriitori francezi: Lamartine, Erneste Legouve, Chateaubriand, Victor Hugo. Astfel, informațiile le găsim în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 2-6, anul III, mai - septembrie, 1926.
Alphonse de Lamartine, poet, scriitor, membru al Academiei franceze şi politician francez, inițiator al poeziei romantice franceze, s-a născut pe 21 octombrie 1790, în Mâcon, Franţa și a murit 28 februarie 1869 la Paris. Lamartine considera că întreaga creație arată existența lui Dumnezeu:

Eu cred în Hristos, pentru ca El a adus pe lume doctrina cea mai sfântă, cea mai productivă, cea mai dumnezeiască, de când a răsărit mintea omenească. Hristos a zis după cum a zis şi Dumnezeu. Doctrinele se cunosc după morala lor, cum arborele se cunoaște după fructul său. Fructul creștinismului este infinit și dumnezeiesc şi ca atare, şi autorul este Dumnezeu. Iată de ce eu cred şi sunt creștin. (...) Sferele înseși se mișcă în măsura unui ritm divin. Stelele cântă și Dumnezeu nu este numai marele matematician, marele poet sau marele arhitect al lumii, ci și marele muzician. Creația este un cântec în care El a măsurat cadența și în care El însuși ascultă melodia”.


Erneste Legouve, dramaturg francez, s-a născut pe 14 februarie 1807 la Paris și a murit pe 14 martie 1903, tot la Paris. Legouve concluziona că dovada existenței lui Dumnezeu este însăși credința oamenilor:

Voltaire zice: „Dacă Dumnezeu nu există, trebuie inventat!”. Este sublim acest vers, însă este şi absurd. Nu poate să se inventeze Dumnezeu, dacă nu există. Omul, în închipuirea lui, nu creează nimic, ci combină și se supune. Cea mai bună probă că Dumnezeu există, e că omul crede în El”.


François-René de Chateaubriand, scriitor francez, politician și diplomat, considerat fondatorul romantismului în literatura franceză, s-a născut pe 4 septembrie 1768, Saint-Malo, Regatul Franței și a murit pe 4 iulie 1848 la Paris. a fost un scriitor francez, politician și diplomat. Principala sa lucrare este „Geniul creștinismului sau Frumusețea religiei creștine”, publicată în anul 1802. Chateaubriand îl vedea pe Hristos ca rege și Dumnezeu:

,,Hristos singur va mântui societatea de acum. Iată regele meu, iată Dumnezeul meu!”.
Scriitor romantic, Victor Hugo, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze, militant al eliminării pedepsei capitale, s-a născut pe 26 februarie 1802 și a murit pe 22 mai 1885. Operele sale cele mai cunoscute sunt Mizerabilii (1882) și Notre-Dame de Paris (1831), precum și volumele de poezii Les Contemplations și La Légende des siècles. Regalist convins în tinerețe, odată cu trecerea anilor, Hugo a devenit susținător al republicanismului. Operele sale reflectă majoritatea problemelor sociale și tendințele artistice ale timpului său. La rândul lui, Hugo accentua ideea că Dumnezeu se descoperă în Evanghelii:

,,O parte din aceste adevăruri, poate au fost bănuite, de mintea învăţaţilor din depărtatele timpuri; însă este Evanghelia care arată descoperirea dumnezeiască, în toată plinătatea, lumina şi lărgimea ei. Şcoalele păgâne au mers în noapte, agăţându-se, câte odată, de minciuni ca de adevăr pe drumul hazardului. O parte din filozofie aruncă asupra obiectelor lumini slabe şi care nu străluceşte decât într-o parte. El (Hristos) n-are de cât înţelepciune dumnezeească, care poate înlocui cu lumina sa, luminile pâlpâietoare ale minţii omeneşti. Pitagora, Epicur, Socrate, Platon, Aristotel, sânt flăcări, pe când Hristos este ziua”.
#citește mai departe în revista  revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 2-6, anul III, mai - septembrie, 1926.

Foto: Victor Hugo
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 

Citește și:

#Dobrogea Digitală: Preotul Ioan Ciocan din Cernavodă, directorul gimnaziului „Principesa Elena”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari