Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:45 12 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dobrogea Digitală” – „Constantza” (1947) Cu 4.000 de lei, turiștii puteau sta, vara, și o lună la Constanța, la particulari (galerie foto)

ro

12 May, 2020 00:00 2910 Marime text

A fost odată o Constanța care fremăta de turiști, iar spațiile de cazare erau numeroase, pentru că Mamaia era doar... o imensă plajă.
La 25 septembrie 1927, Constanța devenea municipiu, printr-o nouă lege administrativă, și îngloba sub conducerea ei satele și stațiunile apropiate: Mamaia, Anadolchioi, I.C. Brătianu, Palaz, Constanța Nouă și Viile Noi. Toate la un loc, cu orașul, numărau peste 80.000 de locuitori, dintre care circa 12.000 trăiau în suburbii.
Și dacă astăzi hotelurile din municipiul Constanța le poți numără pe degetele de la o mână, în urmă cu aproape opt decenii se aflau la dispoziția turiștilor trei categorii de astfel de așezăminte, majoritatea amplasate pe strada Carol (actualul bulevard Ferdinand): cele de lux, categoria I și categoria a II-a.
Iată cum sunt ele descrise în broșura Constantza

 

„Hoteluri și camere particulare în număr suficient stau la dispoziția vizitatorilor. Astfel:
Hoteluri de lux: «Grand Hotel - strada Carol; Regina hotel – strada Lascar Catargiu; hotel Boulevard – piața Basarab.
La aceste hoteluri prețul unei camere cu un pat pentru o persoană și pe zi este de lei 145-220 variind după poziția, mărimea camerei și etaj.
O persoană în plus la aceiași cameră (cu un pat) încă lei 40. Camere cu 2 paturi 250-300 pe zi.
Hoteluri clasa I: Imperial Pallas – strada Carol; hotel Regal – strada Carol; hotel Central – piața V. Alexandri, lângă Gară.
Prețul zilnic al camerelor pentru o persoană este de 135-175 lei. Cu 2 paturi 185-270 lei.


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Hoteluri clasa II: hotel Continental – strada Carol; hotel Princiar – strada Ștefan cel Mare; hotel Bristol – strada Carol; hotel Comercial – strada carol; hotel Metropol – strada Lascăr Catargiu; hotel Paris – strada Ștefan cel Mare; hotel Grivița – strada Carol și hotel Căciulă, etc.
La aceste hoteluri prețul zilnic al unei camere pentru o persoană este de 70-135 lei
Pentru lunile iunie și septembrie, la toate hotelurile mai sus citate, se face o reducere de 20% asupra prețurilor notate.
Prețurile camerelor particulare variază după poziție și după cum sunt cu 1 sau cu 2 paturi de la 1.000 la 4.000 lei lunar”.#citește mai departe în „Constantza”


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

„Dobrogea Digitală” – „Constantza” (1947): Suntem de invidiat! Datorită helioterapiei, „bătrânii reîntineresc și copiii cresc văzând cu ochii”


 

Galerie foto:


Comentarii
Cele mai recente postari