Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:15 13 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dobrogea Digitală” – „Constantza” (1947) Suntem de invidiat! Datorită helioterapiei, „bătrânii reîntineresc și copiii cresc văzând cu ochii”

ro

09 May, 2020 00:00 2491 Marime text

E-adevărat că la ora la care citiți aceste rânduri gândul la plajă și la băi de soare e oarecum confuz, neștiind prea bine cam când vom mai putea lenevi pe șezlonguri, în buza mării.
Până atunci însă, vă propunem un fragment din broșura de doar 19 pagini care ne aduce în atenție Constantza altui secol (1947) și altor obiceiuri, detaliind importanța curelor marine și efectele extrem de benefice pentru toți: atât băștinași, cât și cei care aleg să petreacă vacanțele pe litoralul constănțean, cu prețuri aberante.
 

„Pentru vindecarea unui mare număr de boale, Constanța, cea mai renumită și încântătoare stațiune balneo-climaterică pe țărmul de apus al Mărei Negre, posedă în cel mai înalt grad toate elementele esențiale ale unei astfel de stațiuni.
Helioterapia la Constanța este unică în Europa, prin faptul că plaja este orientată către răsăritul soarelui, iar razele au un maximum de intensitate și eficacitate terapeutică.
Grație climei, mărei și soarelui, Constanța este cu drept cuvânt regina stațiunilor balneo-climaterice din Europa. Sub acțiunea combinată a elementelor de mai sus citate – după prescripția și supravegherea medicală – se vindecă un număr foarte mare de maladii și stări corporale deficiente.
La copii: anemia, cloroza, debilitatea, lipsa de apetit, întârzierea în creștere, tuberculoza osoasă articulară, peritoneală, supurațiile cronice, adenopatiile tracheo-bronchice.
La adulți: în afară de afecțiuni citate mai sus, se tratează cu succes prin băi de soare făcute la malul mărei, stările de convalescență, de surmenaj, fracturile cari întârzie să se consolideze, stările neuro-artritice, reumatismele cronice și guta cu toate manifestările lor (dureri musculare, articulare, nevralgii de tot felul precum și afecțiuni ale pielei).
Femeile în afară de boalele deja menționate mai sufăr de afecțiuni ginecologice, de afecțiuni pelviene dureroase, care se resorb și dispar după o helioterapie mai îndelungată.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 


Vindecarea acestor afecțiuni se produce prin acțiunea locală și generală exercitată de razele solare, care trenează și introduc în organism o cantitate considerabilă de săruri emanate din conținutul complex și bogat al mărei.

Soarele topește inflamațiunile, chiar și cele mai vechi, contribuie la eliminarea părților fără viață și le înlocuiește cu țesuturi normale regenerate. Băile de soare modifică în același timp starea generală, stimulează nutriția și pun organismul în stare să funcționeze normal, făcându-l astfel capabil de a reacționa în contra boalelor, pe care le învinge.

Pe lângă întrebuințarea helioterapiei în scop terapeutic (curativ) putem întrebuința acest mijloc foarte prețios și în scop higienic și preventiv. Astfel surmenajul copiilor de școală, convalescențele după tuse convulsivă, pojar, gripă, broncho-pneumonie, afecțiuni cari predispun la tuberculoză, apoi viața încordată de toate zilele a adulților, precum și viața nesănătoasă din orașe fără aer, fără lumină, cu atmosfera veșnic încărcată de praf, fum de la fabrici și gaze produse de benzina întrebuințată de automobile, toate aceste cauze debilitează organismul, care trebuie pus în condițiuni mai bune de luptă, ceea ce se obține ușor la Constanța printr-un repaus la malul mărei de cel puțin o lună de zile.
Aci, bătrânii reîntineresc, iar copiii, dragii și scumpii noștri copii, cresc văzând cu ochii, în greutate, vigoare și sănătate.
Sângele se îmbogățește în globule roșii și circulă mai vioi, ganglionii se topesc și umflăturile dispar.

Efectele vindecătoare ale soarelui, aerului și ale băilor de mare la Constanța sunt atât de impresionante, încât cine a beneficiat odată de ele, revine în fiecare vară, ca la o adevărată sursă a elixirului de viață, de sănătate”.#citește mai departe în „Constantza”

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) „Dobrogea a fost vadul predestinat, prin care s'a scurs sălbăticia şi năvala barbarilor”


 
Comentarii
Cele mai recente postari