Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cutreerând Dobrogea meridională“ - Dr. R.I. Călinescu

ro

20 Jan, 2019 17:09 3104 Marime text
În vara anului 1935, profesorul dr. R.I. Călinescu pornea într-o călătorie de studii pe litoralul dobrogean al Mării Negre, plecând de la Constanţa şi până la Ecrene (actualmente Kranevo, un sat în comuna Balcik), care la vremea aceea făcea parte din Dobrogea (Cadrilaterul).
Impresiile şi observaţiile culese cu această ocazie au format subiectul a zece reportaje, care au fost publicate în ziarul „Dimineaţa”, ca mai apoi să fie adunate în cartea publicată la Editura „Adeverul SA“.
După cum mărturiseşte chiar autorul, „în descrierile mele am stăruit mai mult asupra lucrurilor puţin sau deloc cunoscute marelui public cetitor. În speranţa că aceste reportaje umplu un gol oarecare în literatura noastră turistică, destul de sărăcăcioasă, servind în acelaşi timp şi ca potrivite lecturi geografie şi ştiinţifice pentru şcolarii noştri, conform recomandărilor programei analitice în vigoare - ele se reeditează şi în broşură”.
Într-adevăr, cei care vor lectura broşura vor descoperi poveşti inedite despre cămilele de la Duranlar (actual Belgun, în comuna Kavarna, regiunea Dobrici), de focile de la Capul Caliacra şi de rechinii din largul Mării Negre.

Lucrarea are 87 de pagini şi poate fi descărcată de mai jos. Dimensiune fişier: 11,3 MB
  Citește în format integral

1444


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari