Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:57 29 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală „Treisprezece” - o lansare inedită, un prilej de plonjare în fantastic

ro

22 Jul, 2021 00:00 2505 Marime text
 
  • Duminică, 25 iulie, va fi lansat, la Neversea Beach, volumul de proza fantastică „Treisprezece”
  • Printre autori, poeta constănțeană Iulia Pană 

„Treisprezece” este un incitant volum de proză fantastică, în care inițiatoarea proiectului, scriitoarea Doina Ruști, a adunat 16 texte aparținând unor autori contemporani (treisprezece la număr, număr „fatidic”, care dă și titlul cărții).
 
Printre ei, am regăsit-o și pe Iulia Pană, talentat poet și artist vizual constănțean care, iată, ne convinge că poate confirma și ca prozator. Textul său, intitulat „Melchior” este povestea lui Klauss, scriitor neamț de romane istorice, care sosește la New York pentru o conferință internațională, însoțit de... melcul său. Este preluat de la aeroport de o taximetristă vitezomană și locvace, cu care se întreține pe drum, vorbind despre simpatia tatălui ei față de al treilea Reich.

Povestea pare un scurt metraj fantasy, cu detalii foarte vizuale, care ajută cititorul să se transpună în trăirile protagonistului, în realismul magic al textului care curge ușor și fluid, cu fermecătoare volute onirice.
 
Iulia Pană și încă alți câțiva co-autori ai volumului „Treisprezece” vor fi progatoniști ai unui eveniment ce se va desfășura la malul mării, duminică, 25 iulie, începând cu ora 18.00, pe plaja Neversea Beach. Moderator va fi Anghel Damian.
 
Cartea, prefațată de Andreea Apostu, cuprinde povestiri scrise în registru fantastic, abordând teme dintre cele mai variate: realități iluzorii, hibridul monstruos la granița labilă dintre viață și moarte, străzi și orașe halucinante, dialoguri imaginare cu autori celebri.
 
Textele explorează regiuni foarte diverse, parodia, mitul, viața de după moarte, magia, supranaturalul gogolian. Cei treisprezece povestași fantastici (PAVEL NEDELCU, BOGDAN RĂILEANU, IULIA MICU, LUCIAN MÎNDRUȚĂ, MIHAI ENE, COSMIN LEUCUȚA, DOINA RUȘTI, TUDOR GANEA, ALLEX TRUȘCĂ, MIHAIL VICTUS, OCTAVIAN SOVIANY, IULIA PANĂ, RADU GĂVAN) vin fiecare cu nota lui aparte, completând tabloul general cu câte o piesă de puzzle năstrușnică.
 
Evenimentul este organizat de Biblioteca de Proză Contemporană, în parteneriat cu Neversea Beach și asociația KULTurale.
 
Citește și :
Interviu cu Iulia Pană, scriitor și artist vizual     „Învăț în fiecare zi cum să scriu mai frumos cu lumină”
 
Teodor Hossu-Longin, printre „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”

 
 
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari