Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:10 27 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna februarie 1925 în presa vremii (V)

ro

26 Apr, 2025 16:39 674 Marime text
  • Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
  • Avem în vedere săptămâna 24 februarie - 1 martie 1925.
  • În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).


În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 24 februarie - 1 martie 1925, de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu mai publică ediția de luni în anul 1925), urmând a prezenta: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).


Editorial

Cele șase numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, aferente săptămânii 24 februarie - 1 martie 1925, cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează:

Registrele comerciale și stabilirea venitului comercial“. Din nefericire, textul editorialului, semnat de avocatul A.B. Plopul, nu este inteligibil.

Pentru edilii noștri“. Autorul editorialului, semnat N.P., opinează că orașul Constanța se află în declin, propunând soluții concrete pentru revitalizarea lui. Astfel că, N.P. cere primarului Andronescu să ia măsuri urgente: realizarea unui program de lucru axat pe problemele ușor de rezolvat, modernizarea Cazinoului cu spectacole, jocuri și distracții accesibile, îmbunătățirea salubrității, iluminatului public și aprovizionării cu apă. De asemenea, se propune stabilizarea prețurilor pentru a încuraja turiștii să rămână mai mult timp și organizarea de activități recreative (muzică militară, excursii cu vaporul, concursuri nautice). Se subliniază importanța unei publicități eficiente și a coordonării eforturilor pentru ca orașul să redevină o destinație atractivă.

O plagă a comerțului de cereale“. Autorul, semnat T.W., atrage atenția că pe lângă problemele deja existente în Constanța, furturile de cereale din vagoane au devenit o „plagă gravă“. Bande organizate operează metodic între stațiile Fetești și Constanța, furând fără a lăsa urme vizibile, cu posibila complicitate a unor angajați ai căilor ferate. Autorul afirmă că reclamațiile comercianților păgubiți sunt ignorate, anchetele sunt superficiale, iar furturile, tolerate de administrație, afectează grav economia locală și imaginea orașului. Se cere o mai bună protecție a transporturilor, fie prin măsuri proprii, fie prin concesionarea pazei către societăți private.

Asupra legii impreviziunii“. Editorialul, publicat sub anonimat, arată că Marele Război a provocat o revoluție economică și socială, aducând probleme noi și ducând la apariția conceptului de „Drept al necesității“, care, potrivit editorialului, impune intervenția statului în raporturile juridice de drept privat. Una dintre cele mai discutate idei este „legea impreviziunii“, ce prevede revizuirea contractelor afectate de evenimente neprevăzute, cum ar fi războiul. Se cere anularea vânzărilor de imobile făcute sub presiunea ocupației sau inflației, pentru a proteja clasa mijlocie românească, grav afectată, în favoarea speculanților și străinilor. Se îndeamnă la mobilizare pentru susținerea acestei legi.


Aceasta-i fuziunea“. La o lună după fuziunea partidului național cu partidul naționalist al poporului, previziunile despre posibile conflicte interne s-au adeverit. Ambițiile personale și lipsa de sinceritate au dus la „certuri ridicole“ între lideri locali, în special la Constanța. Fostele grupări, nemulțumite de lipsa de recunoaștere a liderilor lor, au încercat fără succes să obțină sprijin de la centru. Atmosfera e tensionată, iar d. Pariano, șeful partidului unit, încearcă să mențină pacea, amenințând cu retragerea.

O interpretare cu bucluc“. Funcționarii Primăriei Constanța au trimis un memoriu ministrului de interne, reclamând că, deși din 1921 fusese alocat un fond de 80 milioane lei pentru sporirea salariilor funcționarilor din întreaga țară, ei nu au primit nimic timp de patru ani. În memoriu, semnat inclusiv de oficiali de rang înalt, se acuză o încălcare flagrantă a legii și se exprimă suspiciunea că fondurile au fost distribuite preferențial sau chiar deturnate. Potrivit autorului editorialului, situația cere o anchetă parlamentară, pentru a clarifica destinul fondurilor și a corecta nedreptatea.


Politică și administrație locală și centrală

Proclamarea fuziunei în localitate“. În sala de lectură a hotelului „Palace“ dintr-o Constanța, comitetele de conducere ale Partidului Național și Partidului Naționalist al Poporului s-au reunit pentru a proclama fuziunea organizațiilor din județul Constanța. Deși D. Radovici a protestat împotriva gestului lui C. Pariano, votarea fuziunii s-a făcut prin aclamații și unanimitate. S-a ales un comitet de conducere local, cu C. Pariano, președinte activ și N. Chirescu președinte al casei partidului. Alte funcții importante au fost ocupate de dr. Isăcescu și avocatul Aurel Vulpe (vicepreședinți), M. Turbatu (cenzor), N. Rigani (casier) și Sc. Huhuleseu (secretar general). Comitetul a trimis telegrame de omagiu către Iuliu Maniu, N. Iorga și C. Argetoianu. De asemenea, Chirescu a citit o scrisoare de mandat din partea lui C. Pariano. În semn de disciplină față de superiorul său, președintele adunării, domnul Mecu, i-a cedat locul lui N. Chirescu.

Adunarea generală a ceraliștilor“. La Bursa de cereale a avut loc adunarea generală a cerealiștilor din „Uniunea Comercianților de Cereale”. Florea Florea, casierul Uniunii, a prezentat activitatea anului 1924, evidențiind intervențiile eficiente ale Uniunii pentru sprijinirea comerțului de cereale. Printre realizări se numără: înființarea trenurilor de marfă Constanța-Fetești, reintroducerea liniilor de garaj ale primăriei, asigurarea pazei cerealelor și reducerea taxelor comunale. De asemenea, Uniunea lucrează la un nou sistem de protecție a cerealelor împotriva furturilor. Adunarea a aprobat descărcarea de gestiune a comitetului pe anul 1924, iar alegerea de noi membri în consiliul de administrație și comitetul de cenzori a fost amânată pentru 9 aprilie.

Chestia bazei navale engleze Ia Mangalia“. Chamebrlain, a declarat în Camera comunelor că „Anglia nu se gândeşte să stabilească o bază navală la Mangalia, Dobrogea, şi că nici România nu i’a făcut Angliei o asemenea propuneri“.

Partidul Progresist. Al. Marghiloman, președintele Partidului Progresist, cazat la vila „Albatros”, va sosi în cursul acestei săptămâni în București. Alexandru Pilescu, președintele filialei Constanța a Partidului Progresist se va întâlni cu acesta.


Nenorocirile“ locale

Când te cerţi cu bărbatul...“. Ortansa Ionescu, domiciliată pe strada Mihai Viteazu, „luându-se la ceartă cu soţul ei Marin Ionescu, acesta a lovit-o cu un lemn în cap producându-i o rană gravă.“


D. Dobrogeanu-Gherea continuă greva foamei“. Alex. Dobrogeanu întră în a 29-a zi de grevă a foamei şi în a 5-a zi de grevă a setei. Acesta se află Ia spitalul militar, de observarea colonelului Mihâescu. Hotărârea Guvernului, prin care acesta ar fi fost transferat la un sanatoriu civil, nu fost executată din cauza opunerii lui Dobrogeanu-Gherea. Amintim că Dobrogeanu-Gherea era pârât într-un proces, al cărui recursului va urma.


Agresiunea din Caraomer“. Boboşilă Dumitru şi Iancu Pastramă din comuna Caraomer, judeţul Constanţa, astăzi localitatea Negru Vodă, județul Constanța, fiind „turmentaţi de băutură, s-au luat la ceartă cu sergenţii rurali Ion Pastramă şi Alex. Ghiţă. Cearta degenerând în bătae, Boboşilă a lovit cu un ciomag în cap pe Pastramă, producându-i o rană gravă“.


Adulter. „Poliţia în urma unei reclamaţiuni a d-nei Aneta V. Chirea, a surprins pe soţul acesteia, Chirea V. Chirea, în flagrant delict de adulter, cu fata Maria Pletea, din Anadalchioi“.


Bestialitatea unui sătean“. Radu Ioniţă, din comuna Baeramdede, astăzi localitatea Independența, județul Constanța, „turmentat de băutură a eşit la marginea satului, înaintea a două femei pe care a încercat să le siluiască. Femeile opunându-se, Ioniţă le-a bătut în mod grav. După această ispravă, agresorul s-a înapoiat în comună şi introducându-se în casa bătrânei Stănica M. Iliescu în etate de 80 ani, a siluit-o, cu toate opunerile ei. După ce a comis actul bestial satirul fugii, furând victimei şi suma de 400 lei“

Alte știri fac vorbire despre alte infracțiuni, precum omoruri, tâlhării, furturi, dar și despre alte tragedii precum accidente de tren.


Va continua.


Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, respectiv 1925 le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.


Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv din anul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.


Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.


Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.

 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 

Citește și:

ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari