Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:05 28 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Personalități marcante în domeniul militar - Dumitru Cornățeanu, Ion Șt. Eremia, Mihai Fâșie

ro

05 Aug, 2021 00:00 2169 Marime text


Publicat în anul 2005 de editura Ex Ponto, „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II este o adevărată comoară. Autorii acestui volum: dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea au reușit să portretizeze, așa cum precizează și numele cărții, o serie de personalități din regiune, marcante în diferite domenii. Coordonat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța, volumul II prezintă dobrogenii care s-au făcut remarcați în politică, administrație publică, armată sau justiție.
 
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța din 2017, una dintre autoarele cărții, dr. Constanța Călinescu, preciza:
 
„Nu pot spune că «Dicţionarul» este un demers exhaustiv. Este întemeiat însă pe o curajoasă reflecţie culturală, pe ideea acordării distincţiilor de neuitare faţă de oameni celebri, unii deschizători de drumuri în ştiinţa românească, ataşaţi de ţinutul pontic, cu rodnică activitate practică şi publicistică.“
 
Mai jos sunt prezentate alte  trei personalități a căror activitate în domeniul militar a fost prodigioasă.
 

Dumitru Cornățeanu

 
S-a născut pe 13 august 1903 la Constanța.
 
A studiat la Liceul „Mircea cel Bătrân", 1922, continându-și studiile superioare la  Institutul medico-militar Bucureşti pe care le absolvă în 1928. A promovat Facultatea de medicină, cu teza de doctorat în medicină şi farmacie, cu tema ,„Fenomenul Quostie", temă preluată în 1930 în Anales de medicine, cu titlul „La signification clinique et physio - pathologique du signe Chevostek".
 
În perioada 1928-1929 a fost medic de unitate în Regimentul 11 Artilerie Focşani, mai apoi între 1929-1930 la Şcoala de tir şi bombardament aerian de la Capul Midia.
 
Totuși în 1931 devine medic internist în cadrul Secției de boli interne în Spitalul militar Constanța cu gradul de căpitan.
 
Se mută temporar la o unitate militară din Botoşani, după care a revenit în SM Constanța.
În timpul celui de-al doilea război mondial este dispersat fie în spital, fie pe front, unde a condus spitale mobile de campanie.
 
A primit în 1944, gradul de maior; 1945-1947 – şef de secție şi apoi locțiitor al şefului spitalului; 1947 avansat colonel; 1948 – şef al Spitalului militar Constanța; 1958 – s-a pensionat.
 
A avut o valoroasă colecție de tablouri, pe care le-a oferit Muzeului de Artă Constanța, contra unei sume modice.
 

Ion Șt. Eremia

 
S-a născut la Constanța în 1913.
 
Școala primară și Liceul „Mircea cel Bătrân" le face în oraşul natal.
 
Școala ofițeri de geniu și cea de aplicație geniului – la Bucureşti. Căsătorit, doi copii. Participă la cel de-al doilea război mondial, din 1940 având gradul de căpitan.
 
A fost redactor şef la ziarul Glasul Armatei, şef al Casei Centrale a Armatei.
 
A ocupat funcția de ministru adjunct (1952- 1955) – Ministerul de Construcții. Apoi este înlăturat din funcție și din armată.
 
Scrie, între 1956-1958, romanul anticomunist Guliver în țara minciunilor, după care va arestat şi condamnat la 25 de ani muncă silnică. Grațierea din România (1964) îl pune în libertate. Este autorul proiectului reformării balisticei clasice prin teleghidarea proiectilelor, inventând „Torpila terestră dirijată".
 
Sub conducerea, gestionarea şi controlul său au fost realizate mai multe obiective: aeroporturile Otopeni, Timişoara, Caransebeş, Bacău, Mihail Kogălniceanu; Portul militar din Mangalia, Sanatoriul invalizilor din aceeaşi localitate ş.a. În 1969, se va retrage dedicându-se adevăratei sale vocații de scriitor.
 
Astfel, vor vedea lumina tiparului mai multe cărți: Popa Stoica. Roman istoric (1971); Neînfrânții din țara zimbrilor. Roman istoric, în două volume (1987); În triumf, prin Țarigrad. Roman istoric (1989); Insula Robinson despre abuzurile și tratamentul inuman din închisorile comuniste (2003).
 
Dintr-un „Memorial", anexat volumului Guliver în țara minciunilor, aflăm că scriitorul a realizat, în gând, cuvând cu cuvânt, în condiții de izolare totală (la închisoarea de la Râmnicu Sărat), inacțiune, foame şi frig, romanul Turnul subteran.
Despre lon Eremia s-a scris în presa română şi străină (Reader's Digest, 1997), mai ales cu prilejul publicării Arhivei secrete a Securității.
 

Mihai Fâșie

 
Născut în localitatea Satul Nou, județul Constanța 15 martie 1915 și decedat în localitatea Balşoi, Rusia pe 18 noiembrie 1942.
Absolvent al Facultății de Matematică, specializat pe front ca genist, a dovedit, în luptele de la Cotul Donului, în fruntea plutonului său (Batalionul 9 pionieri din Divizia 9 Infanterie), alese calități de infanterist.

În timpul contraatacului din 18 nov. 1942, după ce trăgătorul puştii mitralieră a fost rănit, îi ia locul, înaintând spre poziția inamică, în tranşeele căreia s-a declanşat o intensă luptă la grenadă şi baionetă. După respingerea trupelor sovietice, în timpul urmăririi acestora, un glonț inamic i-a pătruns în cap, rănindu-l grav.

Înainte de a muri a mai avut puterea să se adreseze celui mai destoinic gradat din pluton: „Buflea, înainte băieți!"

 A fost decorat, post mortem, cu Ordinul „Mihai Viteazul", cl. a lll-a (1943).


Sursă foto: ZIUA de Constanța

Sursă de documentare: „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II de dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea

Citește și:

Personalități marcante în domeniul militar - Ion Coandă, Traian Cocorăscu, Gheorghe Condoliu

Personalități dobrogene marcante în domeniul juridic

Personalități dobrogene marcante în domeniul politic - Virgil P. Andronescu, Constantin Angelescu, Mihail Coiciu

Personalități dobrogene marcante în domeniul militar - Grigore Andrei, Nicolae Carp, Gheorghe Eminescu

Personalități dobrogene din anul 1927 - „De astfel de elemente are nevoie românismul dobrogean“

Personalități dobrogene din anul 1927 - „Se distinge prin calităţi şi însuşiri excepţionale“
Comentarii
Cele mai recente postari