Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Monica Cherecheș sau bucuria de a dansa

ro

28 Jan, 2021 00:00 2925 Marime text

Astăzi, o sărbătorim pe Monica Cherecheș, talentată balerină și maestră a dansului, director al Direcţiei Balet din cadrul Teatrului „Oleg Danosvki”.
Născută la Mediaş, pe 28 ianuarie 1962, a venit la 20 de ani în Constanța și a rămas în orașul de la malul mării, unde a făcut un cuplu memorabil, atât pe scenă, cât și în viață, cu Horațiu Cherecheș.A absolvit liceul de coregrafie din Bucureşti, în 1980, la clasa Luminiţei Dumitrescu, urmând mai târziu cursurile Facultăţii „Gheorghe Dima“ din Cluj, specializarea Artele spectacolului.
Are un Masterat în Artele spectacolului de music-hall, iar din 2018, este lector la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Și-a identificat cariera de balerină cu Teatrul înființat la Constanța de maestrul Oleg Danovski, întruchipând zeci de roluri de prim-solistă pe scena tomitană sau în turnee artistice prin toată lumea.

A lucrat, ca asistent coregraf, cu Gigi Căciuleanu, Ion Tugearu, Ingrid Szell, Sergiu Anghel, Igor Kosak, Ghiorghi Kovtun, Atilas Silvester, Horațiu Cherecheş, Mihail Babuska.

Pentru activitatea scenică de excepție, a fost răsplătită cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D “Arta spectacolului” și cu Premiul de excelență pentru întreaga carieră.

Dincolo de succesele răsunătoare, de imaginea emblematică pe care și-a creat-o în lumea baletului românesc, stă foarte multă muncă, ambiție, consecvență și sacrificiu. Dar și bucuria de a dansa, de a transmite emoție și de a crea momente memorabile în sufletele iubitorilor de dans.

Conduce, de aproape un deceniu, o companie de dansatori care îi sunt cea de-a doua familie. Seriozitatea, implicarea, profesionalismul și pasiunea, sunt calități pe care a știut să le dea mai departe și balerinilor cu care lucrează, dovadă stau premiile luate la Galele operelor naționale, repertoriul bogat, faima câștigată și publicul fidel.

În vara anului 2018, cotidianul ZIUA de Constanţa o celebra pe talentata balerină, în cadrul unui eveniment emoţionant dedicat comunităţii artistice constănţene, Incredibila memorie a teatrului constănţean”.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 

Citește și:

La mulţi ani, Monica Cherecheş!
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari