Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:00 10 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Mănăstirea Dervent, locul unde se produc miracole

ro

02 Oct, 2024 17:00 1410 Marime text
Mănăstirea Dervent

Mănăstirea Dervent este un loc de mare importanță spirituală și istorică pentru noi, ortodocșii, iar uneori simțim nevoia să fim mai aproape de Dumnezeu sau să fim mai buni cu aproapele nostru și mai iertători. Mulți pelerini își găsesc liniștea la această mănăstire.
 
Unde este situată Mănăstirea Dervent?
Mănăstirea Dervent este amplasată pe malul drept al Dunării, în apropierea localității Ostrov, la 30 km de Călărași și la aproximativ 100 km de Constanța. Este situată într-o zonă cu o istorie spirituală îndelungată, având rădăcini încă din primele secole creștine, iar cadrul natural îți oferă liniștea de care ai nevoie pentru a te apropia de divinitate.

Mănăstirea Dervent este una dintre cele mai importante mănăstiri ortodoxe din sudul României unde vin pelerini din toată țara, nu doar din Podișul Oltinei. Mănăstirea este renumită pentru atmosfera sa deosebită, pentru puterea spirituală a locului și pentru prezența unor cruci de piatră despre care se spune că au puteri miraculoase. Accesul la Mănăstirea Dervent se realizează direct din DN3.
 


Istorie și legendă
Origini creștine timpurii
Mănăstirea este legată de activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei, care, conform tradiției, a predicat creștinismul în această regiune. Se spune că el a sfințit locul unde astăzi se află crucile de piatră miraculoase.
Crucile de piatră

Crucile de piatră
Mănăstirea este cunoscută pentru cele patru cruci de piatră care se află pe teritoriul său. Acestea sunt considerate făcătoare de minuni, având capacitatea de a vindeca bolnavii și de a aduce alinare celor aflați în suferință. Pelerinii vin din toată țara pentru a se ruga și a atinge aceste cruci.
Reconstrucție modernă

Reconstrucție modernă
Mănăstirea Dervent a fost reconstruită în secolul XX, după ce a suferit distrugeri de-a lungul timpului. Cu toate acestea, tradiția creștină a fost păstrată, iar locul a devenit un important centru de pelerinaj. În perioada comunistă mănăstirea a fost desființată, călugării îndepărtați, au luat drumul bejeniei, iar incinta mănăstirii a devenit secție de utilaje agricole (SMA). Oamenii locului își aduceau aminte de slujbele de la mănăstire, dar nu puteau face nimic, în condițiile în care regimul comunist controla populația și nu permitea ca această să se manifeste confesional.

Atracții și semnificație spirituală:
Izvorul Sfânt
În incinta mănăstirii se află un izvor considerat binefăcător, despre care se spune că ar avea puteri tămăduitoare. Pelerinii vin să bea din apa acestui izvor sau să se spele pentru a-și găsi vindecarea. După 1990, locul a atras din ce în ce mai mulți enoriași, care se roagă pentru tămăduire și vindecarea unor boli, de cele mai multe ori incurabile. Unii suferinzi și-au găsit alinarea și au povestit în comunitatea din care proveneau efectele binefăcătoare ale apei de izvor de la Dervent.


Biserica mănăstirii
Biserica actuală a mănăstirii este construită în stil bizantin și este împodobită cu fresce și icoane care respectă tradiția ortodoxă. Este un loc de rugăciune și reculegere, deschis vizitatorilor și pelerinilor din întreaga țară.


Crucile miraculoase
 Cele patru cruci de piatră sunt punctele principale de atracție spirituală. Se spune că ele au apărut în mod miraculos pe locul unde au fost martirizați patru creștini în primele secole ale erei creștine.
Crucile de la Dervent au legenda lor, dar oamenii care au venit aici pentru vindecarea sufletului şi a trupului au şi ei poveşti la fel de interesante. Călugării au cerut celor care s-au vindecat aici mărturii scrise despre cele întâmplate. De la oameni cu probleme locomotorii, la cei care își recăpătau graiul, vederea sau auzul, faptele au devenit legende și sunt spuse astăzi de oamenii locului și de călugări.
 
Viața monahală
Mănăstirea Dervent este locuită de o comunitate monahală activă, care urmează un program strict de rugăciune și muncă. Slujbele religioase sunt oficiate zilnic, iar locul este deschis pentru cei care caută liniște și reculegere.
 
Pelerinaje și hramuri
Mănăstirea Dervent este un loc de pelerinaj important în România, în special în zilele de Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), când mii de credincioși vin să se roage aici. Hramul mănăstirii este marcat prin slujbe speciale și procesiuni. O altă dată importantă este Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii care se sărbătorește anual în prima zi de vineri, după Paști.
 
Mănăstirea Dervent este un loc deosebit de important pentru credincioșii ortodocși din România, datorită crucilor sale miraculoase, izvorului tămăduitor și atmosferei de liniște și pace spirituală. Este un loc de reculegere și pelerinaj pentru cei care caută alinare și rugăciune. Dacă nu ai ajuns încă la Dervent, atunci este timpul să o faci, pentru a pleca plin de energie, cu speranță și cu credința în Dumnezeu, întărită. Așa să ne ajute Dumnezeu!
 
Despre Claudia Ilie

Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Culori de chihlimbar în Munții Măcinului
 
 
         
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari