Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:55 02 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In memoriam Lucian Grigorescu, la 55 de ani de la marea trecere

ro

28 Oct, 2020 00:00 873 Marime text

Astăzi se împlinesc 55 de ani de la moartea pictorului dobrogean Lucian Grigorescu, care se stingea, în urma unei boli incurabile, pe 28 octombrie 1965. 
 
Născut la 1 februarie 1894, în Medgidia, este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți contemporani ai postimpresionismului din pictura românească.A studiat la „Academia de Belle Arte” din Bucureşti, dar războiul i-a întrerupt studenția, fiind nevoit să plece pe front, ca artilerist. La Iași, acolo unde s-a refugiat cu familia, și-a vernisat prima expoziţie personală.
După război, și-a reluat studiile, definitivându-și formația artistică în marile capitale europene, unde a avut ocazia să frecventeze atelierele marilor pictori impresioniști ai vremii.

La Roma, lucrează cu Etore Ferrari, celebrul autor al statuii lui Ovidius Publius Naso de la Constanţa, iar la Paris îi regăsește pe Brâncuşi şi Theodor Pallady.  Călătoreşte spre sudul Franţei, descoperind Cassis sur Mer, orășelul unde va lucra între anii 1927-1939, fiind fascinat de lumina intensă și de culorile aprinse ale regiunii dintre Marsilia și Toulon.
 
Expune la Roma, Helsinki, Paris, Berlin, Moscova sau Cairo.
Poposește adesea la Balcic, unde avea mulți prieteni și unde îi plăcea să imortalizeze pe pânză mare și culorile fără egal ale colinelor.

Se întoarce în ţară înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, dar e nevoit să plece din nou pe front, ca reporter militar – va fi momentul când va picta, în acuarele şi guaşă, scene inspirate de război.
 
În anul 1937 expune la Paris în cadrul Expoziţiei Universale, iar în 1938 este invitat să participe la Bienala de la Veneţia. Este, de asemenea, prezent cu 85 de pânze la sala „ Dalles”, expoziția trezind ecouri entuziaste în rândul publicului și al criticilor de artă. În 1948, devine membru corespondent al Academiei Române, fiind numit Maestru Emerit al Artei, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat. 

Lucrările sale de artă sunt expuse în Muzeul de Artă al României, în Muzeul Zambaccian, în Muzeul Brukenthal şi în Muzeele de artă din Constanţa şi Ploieşti. 
Cel mai cunoscut tablou al său, Arlechinul, se află în Muzeul Zambaccian, înfiinţat la Bucureşti de un alt dobrogean, colecţionarul de artă Krikor H. Zambaccian.

Lucian Grigorescu este, probabil, cea mai cunoscută personalitate a oraşului Medgidia, al cărui cetățean de onoare a fost declarat în 2006. Numele său a fost dăruit muzeului din localitate (cu o soartă destul de tristă și care încă așteaptă să fie redeschis), Casei de Cultură a Sindicatelor, unei străzi, unei grădinițe şi unei școli gimnaziale. De asemenea, în Medgidia se organizează periodic o tabără internațională de pictură, care îi omagiază numele și remarcabila activitate artistică. 
 
Sursa foto: Biblioteca municipală Medgidia
 

Citește și:

Lucian Grigorescu (1894-1965), un artist universal (galerie foto)  

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Dobrogeanul Lucian Grigorescu, cel care a pictat Medgidia pe harta internațională a artei
Comentarii
Cele mai recente postari