Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:25 25 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Florica Cruceru, o viaţă dedicată artei

ro

20 Oct, 2020 00:00 2932 Marime text

Astăzi, marea doamnă a artei dobrogene, Florica Cruceru, împlinește 94 de ani.
S-a născut la 20 octombrie 1926, în satul Mănăstirea din judeţul Călăraşi, dar și-a petrecut copilăria și adolescența la Mangalia, unde a avut privilegiul de a cunoaște mari personalități ale lumii artistice: George VracaVasiliu-Birlic, Nicolae TonitzaSteriadi, Lucian GrigorescuGhiață, Şirato.

Poate tocmai de aceea, a crescut iubind cultura și arta, devenind ulterior un important reper şi comentator al creaţiei plastice româneşti.

A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti și a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici în 1963, apoi doctor în istoria artei, în 1979.
Cu perseverență și acribie, cu veșnică tinerețe și prospețime a minții și condeiului, Florica Cruceru și-a pus amprenta pe multe proiecte importante pentru spațiul nostru dobrogean. Ea este părintele Muzeului de Artă din Constanța, pentru care a muncit peste două decenii ca manager, achiziționând lucrări, structurând expoziții, organizând tabere de pictură și grafică, înființând secții muzeale în Medgidia, Topalu, Limanu, Babadag, dar și Muzeul de Sculptură “Ion Jalea” din Constanţa sau colecţia de artă populară ca fond patrimonial al actualului Muzeu de Artă Populară.


Cu un simț extraordinar al valorii și o rară erudiție, Florica Cruceru rămâne o voce cu greutate în critica de artă românească, contribuţiile sale materializându-se în cronici, monografii dedicate artiştilor dobrogeni, cataloage de colecţii patrimoniale ale spaţiului pontic, cele cinci volume de restituiri Ion Frunzetti, dicționare de istorie a artei sau de personalități.
Îi suntem recunoscători pentru tot ce a făcut în slujba istoriei culturale a acestui spațiu, cu generozitate și modestie, virtuți caracteristice doar marilor spirite!
 
Sursa foto: https://dantiti.wordpress.com/
 
Citeşte şi:

#citeşteDobrogea Veşnic tânără, Florica Cruceru, iubind şi slujind arta…


 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari