Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:00 26 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Angelo Mitchievici, un Cavaler al culturii românești cu deschidere europeană

ro

05 Nov, 2020 00:00 980 Marime text

Astăzi, Angelo Mitchievici împlinește 48 de ani.
 
Prestigios profesor universitar, critic literar și de film, președinte al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, este implicat activ în viața culturală a cetății, având totdeauna la îndemână un discurs pertinent, erudit, viu și încărcat de emoție, indiferent că vorbește despre cărți, despre cinema, despre totalitarism, despre personalități sau instituții, ori despre tendințele culturale europene.
 
Cu un background bogat, cu premii importante, atribuite cărților sale sau întregii activități de promovare a culturii românești, Angelo Mitchievici a fost distins anul trecut cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, pentru „contribuția importantă la dezvoltarea valorilor civice în societate prin intermediul culturii”.
 
În calitatea sa de director al departamentului „Ideologie şi cultură” din cadrul IICCMER (Institutul de Investigaţie a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), a coordonat proiecte de anvergură, precum Conferinţele „Monica Lovinescu” sau „Caravana cinematografică” - un proiect educaţional, desfășurat în parteneriat cu prestigioase licee din țară, vizând analiza fenomenului totalitar din timpul regimului comunist, prin intermediul unor vizionări de filme, pe teme dezbătute ulterior în cadrul unor mese rotunde cu profesori de istorie, reprezentanți IICCMER, invitaţi din mediul universitar sau din institute de cercetare şi publicul constituit din elevii de liceu.
 
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al RAAS (Asociaţia de Studii Americane din România), ALGCR (Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România), UCIN (Uniunea Cineaştilor din România), FIPRESCI (The International Federation of Film Critics), critic de film cu cronică permanentă (de aproape 14 ani!) în România literară, unde este și redactor asociat. De asemenea, susține cronica de film la revista Timpul, cronica literară în revista Steaua și este redactor adjunct la revista Ex Ponto și editor la revista electronică LaPunkt.
 
Îi urăm la mulți ani, cu sănătate, inspirație și aceeași versatilitate de a conecta cu talent domenii dintre cele mai diverse ale culturii românești care, prin profesioniști asemenea lui, capătă, cu siguranță, anvergură europeană.
 
Sursa foto: Facebook/Angelo Mitchievici
 
Citeşte şi:

Angelo Mitchievici - implicare, talent şi profesionalism, recunoscute unanim

De Ziua Mondială a Scriitorilor „Ce-i deosebeşte pe scriitorii Filialei Dobrogea a USR de cei ce revendică acelaşi titlu în diferitele grupuri literare“
 
 
Comentarii