Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angelo Mitchievici - implicare, talent şi profesionalism, recunoscute unanim

ro

05 Nov, 2019 00:00 3276 Marime text

Astăzi, Angelo Mitchievici, aflat la al doilea mandat de preşedinte al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, împlineşte 47 de ani.
Născut la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea, la 5 noiembrie 1972, a absolvit în 1998 Facultatea de litere din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a frecventat cenaclul lui Mircea Cărtărescu şi şi-a descoperit vocaţia pentru literatură, apoi pasiunea pentru dramaturgie şi film.


În anul 2008, a obţinut doctoratul în Filologie cu distincţia Summa cum laude, la Universitatea din Bucureşti, pe tema decadentismului literar în contextul modernităţii româneşti şi europene, teză coordonată de criticului literar Sorin Alexandrescu.


Lucrarea sa (publicată în 2011) oferă o cartografiere detaliată a unui fenomen prea puţin cercetat de mediile academice româneşti de la noi şi rămâne un reper nu doar în perimetrul literaturii şi artelor, ci şi în plan mai general - istoric, tipologic, ideologic.


De altfel, Angelo Mitchievici a fost apreciat pentru înzestrarea sa de a aduce laolaltă şi a face conexiuni din cele mai diverse domenii convergente: istorie literară, istoria artelor, teoria literaturii, istoria culturii, comparatism literar sau cultural.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Cineaştilor din România din 2010, membru RAAS (Romanian Association for American Studies), cronicar de film şi redactor-asociat al revistei România ­literară, redactor al revistei Ex Ponto, director al departamentului „Ideologie şi cultură“ din cadrul IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc).


În vara acestui an, cu prilejul Zilei Limbii Române, Angelo Mitchievici, apreciat profesor universitar abilitat la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler - încă un semn de apreciere pentru activitatea meritorie pusă în slujba culturii româneşti, pentru talentul, implicarea şi profesionalismul eruditului om de litere constănţean.
 
Sursa foto: Facebook/Angelo Mitchievici

 
Citeşte şi:
 
De Ziua Mondială a Scriitorilor „Ce-i deosebeşte pe scriitorii Filialei Dobrogea a USR de cei ce revendică acelaşi titlu în diferitele grupuri literare“

Distincţie pentru un profesor de la Universitatea „Ovidius” Constanţa Decrete de decorare, semnate de preşedinte cu prilejul Zilei Limbii Române

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • MITCHIEVICI ANGELO 05 Nov, 2019 10:42 Îi mulțumesc foarte multe dnei Gabriela Titz pentru cuvintele frumoase pe care le scrie despre mine, de ziua mea, în Ziua de Constanța! Îmi face ziua mai frumoasă! Le mulțumesc și ziariștilor profesioniști care fac acest ziar! Cu prietenie, Angelo