Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Francezul Louis Vuitton şi genţile care au făcut istorie...

ro

04 Aug, 2014 18:11 10212 Marime text
În anul 1821, pe 4 august, în Franţa, s-a născut Luis Vuitton, antreprenorul de al cărui nume se leagă cele mai valoroase branduri de lux din lume. Înarmat cu nebunie şi curaj, la vârsta de 13 ani, Louis Vuitton a plecat din satul natal cu destinaţia Paris, pe jos. În capitala Franţei, Vuitton a fost ucenicul fabricantului de valize Monsieur Marechal. Ulterior, după ce a fost remarcat datorită calităţilor sale, contesa Eugenie de Montijo l-a angajat pe Louis Vuitton să „împacheteze lucrurile cele mai frumoase într-un mod rafinat”.
 
În anul 1854, Vuitton s-a căsătorit cu tânăra Clemence-Emilie Parriaux şi, în acelaşi an, a deschis primul atelier la Paris. În scurt timp, era imitat de alţi designeri. Din acest motiv, în 1888, a creat imprimeul Damier (tablă de dame), la care a adăugat logo-ul „marque L. Vuitton dépossé”, adică „marcă înregistrată L. Vuitton”. Artistul a adaptat creaţiile sale la mijloacele de transport, cum ar fi trenul sau vaporul cu abur, fapt considerat de mulţi ca naşterea bagajului modern. Când a izbucnit războiul franco-prusac, a fost nevoit să îşi închidă afacerea. Ulterior, după încheierea acestuia, a pornit la drum cu aceeaşi ambiţie.
 
Louis Vuitton, încă de pe vremea lui Napoleon al III-lea, a fost invitat să realizeze cufere de voiaj pentru persoane importante, care erau inedite datorită opulenţei lor şi transformărilor artistice. Un cufăr putea fi transformat în pat pliant sau într-un birou, în timp ce altul era rezistent la apă. Totodată, în colecţia cuferelor imprimate cu vestita monogramă LV, pot fi enumerate geamantane cu compartimente speciale pentru lenjerie şi produse cosmetice, pălării, cufăre dedicate transportării sticlelor de șampanie. Doar în timpul conducerii lui Georges, fiul lui Louis Vuitton, au fost create peste 700 de modele noi de genţi, care sunt supuse unor teste de rezistenţă la temperaturii extreme, dar şi condiţii dure de transport. O geantă Louis Vuitton este confecţionată în 150 de ore, iar fermoarul este închis şi deschis de 5.000 de ori.

 
După ce Louis Vuitton s-a stins din viaţă, compania a fost preluată de fiul acestuia, Georges, care a lansat celebrul imprimeu Monogram. La începutul Primului Război Mondial, firma avea magazine în New York, Washington, Londra, Buenos Aires. Începând cu 1977, sub conducerea lui Odile Vuitton şi a soţului ei, compania a devenit multinaţională. Ulterior, în 1998, Marc Jacobs şi Jae devin directorii creativi ai mărcii, şi, în anul 2000, aceştia au inaugurat primul magazin în Africa.
 
Compania Louis Vuitton a uimit prin designul şi funcţionalitatea genţilor pe care le-a creat, şi, în prezent, este unul dintre cele mai faimoase branduri din lume, vedetele hollywoodiene ajutând la menţinerea acestui prestigiu. Totodată, Louis Vuitton este unul dintre cele mai contrafăcute branduri, iar bugetul companiei rezervat pentru a contracara falsificarea reprezintă jumătate din bugetul pentru comunicare. Poşetele sunt realizate din materiale costisitoare, cum ar fi pielea de cea mai bună calitate, în timp ce falsurile sunt fabricate din vinil şi sunt dure şi rigide la atingere.
În România, numeroase vedete, dar şi persoane cu funcţii înalte în stat, aleg să poarte Louis Vuitton, printre acestea se numără şi Elena Udea, care are o colecţie impresionantă de poşete Louis Vuitton.

 
Sursa foto: Wikipedia, fashionguide.md
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii