Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un vaccin experimental împotriva HIV prezintă rezultate promițătoare. Ce spun experții

ro

11 Dec, 2021 18:49 2289 Marime text
  • Ce spun cercetătorii despre vaccinul experimental împotriva  HIV.



Un vaccin experimental împotriva HIV care utilizează tehnologia ARNm, aceeaşi ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech şi Moderna, a prezentat rezultate promiţătoare în urma studiilor clinice realizate pe animale, conform unei cercetări conduse de un institut naţional din Statele Unite, informează UPI, citat de Agerpres.



"În pofida a aproape patru decenii de eforturi din partea comunităţii de cercetare la nivel mondial, un vaccin eficient pentru prevenirea HIV rămâne un obiectiv evaziv", a declarat dr. Anthony Fauci, care conduce Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, unde a fost efectuat noul studiu.
 



"Acest vaccin experimental mARN combină mai multe caracteristici ce pot depăşi deficienţele altor vaccinuri experimentale HIV şi reprezintă astfel o abordare promiţătoare", a adăugat într-un comunicat Fauci, coautor al studiului.


Un expert în boli infecţioase care nu a participat la cercetare s-a arătat la fel de optimist.
 

"Aceste rezultate sunt promiţătoare", a spus dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul Johns Hopkins din Baltimore.
 
După părerea sa, strategiile bazate pe ARNm vor avea "mai multe utilizări în afara COVID-19, unde şi-au făcut debutul clinic.

În studiul NIAID, experimentele pe şoareci şi maimuţe rhesus au demonstrat că vaccinul a declanşat răspunsuri imune la nivel celular şi anticorpi împotriva unui virus asemănător HIV.



La maimuţe, exemplarele care au primit un vaccin primar urmat de mai multe rapeluri pe parcursul unui an au prezentat un risc de infecţie cu 79% mai mic pe expunere la virusul imunodeficienţei umane-simiene (SHIV) - un virus asemănător cu HIV uman utilizat de obicei în studiile pe primate - comparativ cu maimuţele nevaccinate.




Studiul a fost publicat pe 9 decembrie în jurnalul Nature Medicine.


 
Sursa foto: Pixabay
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii