Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenuri evaluate la peste 43 de milioane de euro Retrocedări pedepsite cu ani grei de închisoare

ro

14 Oct, 2013 10:01 3240 Marime text
Trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Răzvan Ştefanco, Silviea Gheorghe şi Maria Done, au fost condamnaţi de judecători. Ştefanco a luat 5 ani şi 6 luni închisoare, Gheorghe s-a ales cu 4 ani şi 6 luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu executare, iar notarul Maria Done a fost condamnată la 2 luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Un alt notar judecat în acest dosar, Doina Gheorghe a fost achitată. Magistraţii au constatat că părţile vătămate Consiliul Local Agigea, Consiliul Local Eforie şi Consiliul Local Mangalia nu s-au constituit părţi civile în cauză. Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie a României.

Conform DNA, „în cursul anului 2008, inculpatul Ştefanco Răzvan a formulat la Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Constanţa trei cereri prin care a solicitat emiterea unor extrase declarând de fiecare dată, în mod mincinos, că este strănepotul a două persoane, decedate, care au fost proprietarii unor suprafeţe de teren (intravilan şi extravilan) de aproximativ 1.300 de hectare, situate în localităţile Agigea, Eforie şi Mangalia din judeţul Constanţa”. „Având în vedere că aceste extrase au fost eliberate pe numele tatălui său şi pentru a putea face personal demersuri pentru a obţine acele terenuri, la data de 10 august 2009, Ştefanco Răzvan a falsificat o procură specială, aparent autentificată la un notariat public, în baza căreia a obţinut dreptul de a-l reprezenta pe tatăl său. În continuare, pentru a obţine înscrisuri din care să rezulte, în mod eronat, că există o legătură de rudenie cu proprietarii terenurilor şi că, implicit, îi poate moşteni, pe baza unor înscrisuri false (certificate de deces şi procură specială), inculpatul Ştefanco Răzvan a obţinut două certificate de moştenitor emise în fals, în numele tatălui său, de notarul public Done Maria, care a fost în eroare cu privire la informaţiile declarate de inculpat. În cadrul acestei proceduri succesorale, inculpata Gheorghe Silviea a dat declaraţii mincinoase în faţa notarului public, pentru a-l susţine pe Ştefanco Răzvan”, potrivit procurorilor.


Înscrisuri falsificate”

„Având la dispoziţie aceste înscrisuri falsificate, respectiv certificatele de moştenitor şi procura, la data de 20 aprilie 2011, Ştefanco Răzvan a depus pe rolul Tribunalului Constanţa trei acţiuni civile, în contradictoriu cu autorităţile locale din Agigea, Eforie şi Mangalia, prin care a revendicat dreptul de proprietate a acestor terenuri susţinând, în mod mincinos, că este moştenitorul celor două persoane care au fost proprietarii respectivelor terenuri. În plus, la data de 26 august 2011, Ştefanco Răzvan a cedat inculpatei Gheorghe Silviea jumătate din pretinsele sale drepturi succesorale şi, pe cale de consecinţă, inculpata a solicitat introducerea sa ca reclamant în procesele de revendicare. Unul dintre cele trei procese de revendicare a fost soluţionat definitiv şi irevocabil prin respingerea cererii lui Ştefanco Răzvan, celelalte două fiind în continuare pe rolul instanţelor. În cursul anilor 2009 şi 2011, inculpatele Done Maria şi Gheorghe Doina, ambele în calitate de notar public, au întocmit în fals şi au autentificat mai multe înscrisuri (procuri speciale, acte de cesiune) în care au consemnat, în mod eronat, că tatăl lui Ştefanco Răzvan l-ar fi împuternicit pe acesta să îl reprezinte în toate demersurile pentru revendicarea terenurilor. De altfel, aceste înscrisuri au fost folosite de Ştefanco Răzvan în împrejurările descrise mai sus”, au mai consemnat procurorii DNA. Terenurile revendicate de inculpaţii Ştefanco Răzvan şi Gheorghe Silviea au fost evaluate la preţuri cuprinse între 2.876.654 euro (minim) şi 43.896.200 euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • adonis 14 Oct, 2013 15:36 Administrator: Multumim de informatie. Verificam