Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SUA încearcă să oprească publicarea unui raport despre metodele de tortură ale CIA

ro

06 Dec, 2014 21:10 2141 Marime text
Guvernul SUA a avertizat Senatul să nu facă public săptămâna viitoare un raport privind metodele de tortură ale CIA, a declarat azi o purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, relatează DPA.
 
Secretarul de stat John Kerry i-a telefonat senatoarei Dianne Feinstein, președinta Comisiei pentru informații a Senatului, care dorește să facă public acest raport de luni de zile, a afirmat purtătoarea de cuvânt Bernadette Meehan.
 
Kerry a avertizat că raportul ar putea declanșa noi violențe în Orientul Mijlociu și ar putea pune în pericol și mai mulți ostatici americani, a spus la rândul său Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.
 
Un jurnalist american a fost ucis sâmbătă împreună cu un ostatic sud-african în Yemen în timpul unei operațiuni de salvare a trupelor americane și yemenite, au anunțat oficiali americani.
 
Comisia pentru informații a Senatului a votat în aprilie, după o dispută de un an, să facă publice informații despre metodele de tortură ale CIA care au fost adunate în timpul unei anchete a comisiei. În jur de 500 de pagini din cele 6.300 ale "Raportului privind tortura" ar urma să fie făcute publice.
 
Comisia a investigat metodele de interogare ale CIA în timpul "războiului împotriva terorii" declarat de George W. Bush în timpul administrației sale din perioada 2001-2009. Acestea au fost dur criticate și calificate drept tortură, în special practica numită "waterboarding", care simulează înecul.
 
Barack Obama dorește ca raportul să fie dat publicității în curând, a mai afirmat Bernadette Meehan. Guvernul și Senatul au discutat în contradictoriu timp de luni de zile despre cât de mult din acest raport ar trebui să fie declasificat, a scris cotidianul New York Times.

Sursa: agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii