Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 14 ianuarie 2016 Sfânta pomenită azi era rudă cu sfântul Gheorghe. Multe femei îi poartă numele

ro

14 Jan, 2016 01:05 2301 Marime text
Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia. Era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit unui vechi manuscris fiind chiar verişoara acestuia. La împlinirea vârstei de 12 ani, ajunge în grijă staretei Niofora, pentru că tatăl ei devine pustinc, iar mama să ia decizia să-şi petreacă viaţă îngrijindu-se de săraci şi de cei în suferinţă. Cu binecuvântarea episcopul Iuvenalie, pleacă din Ierusalim către Armenia. În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareţă Niofora, s-ar află „Cămaşă lui Hristos“.
 
Sfinții părinți de pe Muntele Sinai
Sfinţii Părinţi care au fost ucişi în Muntele Sinai şi Rait, sunt sărbătoriţi pe 14 ianuarie. Au trăit în secolele IV şi V şi au fost omorâţi de barbarii din Arabia şi Etiopia. Părinţii din Muntele Sinai îşi petreceau zilele în chilie, pentru dobândirea liniştii. Avva Antonie spunea în acest sens, că precum peştii care stau la uscat mor, tot astfel şi călugării care stau în afară chiliei, îşi pierd liniştea. Se adunau în biserica şi făceau împreună priveghere de noapte numai sâmbătă seară spre duminică, iar dimineaţă, la Sfânta Liturghie se împărtăşeau cu toţii. Vederea lor era îngerească, pentru că se topiseră trupurile lor de înfrânare şi de priveghere; căci vieţuiau că şi când erau lipsiţi de trupuri, neavând nimic din cele ce s-au obişnuit a aduce plăcere şi patimi. Îşi hrăneau trupul cu puţine finice sau muguri de stejar. Unii mâncau o dată pe zi, alţii în a două sau a treia zi, iar alţii numai o dată pe săptămâna îşi întăreau trupul neputincios cu hrană.
Barbarii, căutând aur şi negăsind, i-au ucis pe părinţii din Muntele Sinai şi Rait. Monahul Amonie mărturiseşte că în prima năvălire a barbarilor au pierit 38 de părinţi în Sinai şi 39 în Rait.
Sursă: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii