Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:30 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Tsunami" în fotbalul planetar Sepp Blatter a demisionat de la şefia FIFA

ro

02 Jun, 2015 20:03 675 Marime text
 
Joseph Blatter a demisionat în această seară de la conducerea FIFA, la doar câteva zile după ce fusese reales în funcţie, pe fondul scandalului de corupţie care planează asupra forului suprem al fotbalului mondial. Blatter a anunţat că va convoca un nou Congres al FIFA, pentru alegerea succesorului.
 
Amintim că mai mulți membri ai Comitetului executiv al Federației Internaționale de Fotbal sunt chestionați de justiția elvețiană, care l-ar putea chema la audieri, pe viitor, și pe președintele FIFA, Joseph Blatter.
 
"Biroul Procurorului general îl audiază pe membrii Comitetului executiv al FIFA care au votat în 2010 (pentru atribuirea CM din 2018 și 2022 Rusiei, respectiv Qatarului — n.red), se află în continuare aici și nu sunt rezidenți elvețieni", a declarat duminică Andre Marty, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public din Elveţia.
 
Responsabilii FIFA care îndeplinesc aceste trei criterii sunt în număr de 7: Issa Hayatou (Camerun, președintele CAF), Angel Miguel Villar Llona (Spania), Michel D'Hooge (Belgia), Senes Erzik (Turcia), Marios Lefkaritis (Chipru), Hany Abo Rida (Egipt) și Vitali Mutko, actualul ministru rus al Sportului.
 
Justiția elvețiană acordă prioritate în aceste audieri oficialilor rezidenți în afara Elveției, pentru că aceștia au fost prezenți la Zurich, cu ocazia Comitetului executiv, care a avut loc în acest weekend, după o săptămână care FIFA a fost puternic zdruncinată de scandalul de corupție declanșat de autoritățile americane.
 
Ceilalți trei membri actuali ai Comitetului executiv care au votat în 2010 trăiesc în Elveția: Joseph Blatter, președintele FIFA, Jereme Valcke, secretarul general al Federației Internaționale de Fotbal, și Michel Platini, președintele UEFA.
 
Purtătorul de cuvânt al justiției elvețiene a precizat că oficialii FIFA au fost chestionați în calitate de "persoane susceptibile de a furniza informații" în ancheta penală privind atribuirea Cupelor Mondiale din 2018 și 2022, fără să facă însă alte precizări.
 
Această anchetă a fost deschisă în urmă cu două săptămâni, în baza unei plângeri a FIFA. Existența anchetei a fost dezvăluită săptămâna aceasta, declanșarea scandalul de corupție.
 
Chestionat în legătură cu situația lui Joseph Blatter, reales vineri pentru un al cincilea mandat în fruntea FIFA, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Președintele FIFA nu va fi audiat în această fază. Dacă va fi nevoie, el o va putea face pe viitor".
 
O altă anchetă care vizează FIFA este inițiată de justiția americană. În acest caz, șapte responsabili ai Federației internaționale au fost arestați miercuri, în hotelul lor din Zurich, cu două zile înaintea debutului Congresului de alegeri. Toți cei șapte refuză în continuare să fie extrădați în Statele Unite, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Oficiului federal pentru justiție, Folco Galli.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii