Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:35 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA au extins urmărirea penală față de suspectul Adrian Severin, membru al Parlamentului European

ro

17 Jul, 2015 13:02 632 Marime text
În completarea comunicatului nr. 1284/VIII/3 din data de 16 iulie 2015, Biroul de informare și relații publice al DNA este abilitat să transmită următoarele:
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus extinderea urmării penale față de suspectul Adrian Severin, membru al Parlamentului European, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la  spălare de bani, în formă continuată,
  
În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
În  perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.
 
În perioada respectivă, singurele activităţi înregistrate de societăţile în cauză au fost cele în relaţia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.
 
Ulterior, societățile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerţului.
 
În aceeași perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenţie și în conivenţă cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, a acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului.
 
Concret, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plăţile efectuate în contextul de mai sus nu au la bază operaţiuni reale.
 
Pentru a da o aparenţă de legalitate transferurilor efectuate, suspecţii au convenit disimularea acestora sub forma plăţii unor servicii de pregătire profesională a angajaţilor, deşi aceeaşi angajaţi ai societăţilor în cauză au fost angajaţi şi la fundația respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăţilor este similar.
 
Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundație  cu societăţile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate şi cu alţi potenţiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.
 
În plus, o parte din plăţile facturate de fundația respectivă către societăţile comerciale „beneficiare” era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariaţi, aceştia fiind angajaţii unei alte societăţi din grup, la momentul respectiv.
 
Suspectului Adrian Severin, i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii