Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:59 18 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Cine a fost. Biserici cu acest hram în Constanța și județ. Unde slujește ÎPS Teodosie

ro

11 Nov, 2016 03:56 1765 Marime text
Pe data de 11 noiembrie, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Mina, prilej cu care ÎPS Teodosie va oficia, începând cu ora 08.30, Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Mina”, din Constanța, situată în parcul Tăbăcărie (foto).
 
Tot cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat ieri, 10 noiembrie, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Mina” din Mangalia.
 
Despre Sfântul Mare Mucenic Mina
 
Sfântul Mina este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 11 noiembrie. S-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea, potrivit crestinortodox.ro.
 
Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama să a murit la doar trei ani după acesta.
Intră în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, părăseşte armata şi se retrage în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. Aici îl va întâlni pe Sfântul Macarie Egipteanul care îi va spune: "Ce cauţi între cer şi pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulţimii, ca să ia aminte toţi la cuvintele şi la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostaş cu alta, atunci sfârşeşte pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie".
 
Sfântul Mina împlineşte cuvintele Sfântului Macarie, părăseşte deşertul şi ajunge în Cotyaeum, cel mai apropiat oraş de deşertul în care vieţuise. Aici avea loc o serbare în cinstea zeilor. Sfântul Mina mărturiseşte că este creştin în faţa celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţă în Hristos, i s-a tăiat capul.
Datorită unei minuni săvârşite de Sfântul Mina, creştinii văd în el şi un ocrotitor al celor păgubiţi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii