Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4. Avocat - „A fost citat în legătură cu trei noi dosare. I s-a adus la cunoștință calitatea de suspect” Nicușor Constantinescu, la DNA Constanța (video)

ro

15 Feb, 2017 10:27 6867 Marime text


Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a ajuns, în urmă cu scurt timp, la sediul DNA Constanța. 

Conform unor surse judiciare, lui Constantinescu i se prezintă învinuiri noi. Se pare că ar fi vorba despre un nou dosar.



Nicușor Constantinescu a fost adus cu o dubă de la penitenciarul Poarta Albă. La sosire, a făcut scurte declarații - a spus că a fost adus cu o salvare „foarte modernă”, dar nu i s-a comunicat în ce calitate va fi audiat, de martor sau suspect, însă crede că nu a fost adus pentru abuz în serviciu, întrucât „a fost dezincriminat”.

Citeşte şi Oficial de la DNA Constanţa despre dosarele lui Nicușor Constantinescu


Potrivit unor surse, Nicușor Constantinescu ar fi fost adus încă de ieri de la penitenciarul Jilava la penitenciarul Poarta Albă. El a venit astăzi la sediul DNA însoțit de avocat.



UPDATE 4

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, în trei dosare distincte, față de suspectul

CONSTANTINESCU NICUȘOR-DANIEL, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Constanța, în prezent aflat în stare de detenție, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, din care două în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2011 – 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitățile de președinte al Consiliului Județean Constanța și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în sensul că a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Județeană Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța, suma totală de 40.780.316 lei.
Această sumă de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare și reabilitare a unor drumuri județene și de consolidare a sistemului rutier, a fost achitată de suspect, în următoarele împrejurări:
- fără a exista vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege - în absența documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate lucrărilor,
- fără ca lucrările să fie recepționate de către Consiliul Județean Constanța (întrucât acestea nu îndeplineau cerințele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporție de 100%.

2. În cursul anului 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a încălcat prevederile legale în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanta în vederea ducerii la îndeplinire a Programului cu obiectivele si lucrările de drumuri și poduri pentru anul 2013 finanțate din bugetul Consiliului Județean Constanța).
În concret, prin hotărârea respectivă, suspectul a acordat R.A.J.D.P. Constanța, cu titlu de subvenții, importante sume de bani, deși potrivit prevederilor legale, regiile autonome puteau primi subvenții doar în cazul în care înregistrau pierderi și doar pentru acoperirea deficitelor respective.
Acest lucru nu era valabil și pentru R.A.J.D.P. Constanța care, în exercițiul financiar anterior, înregistrase profit.

3. În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a îndeplinit cu încălcarea legii, atribuțiile de serviciu privind gestionarea bugetului și exercitarea funcției de ordonator principal de credite, în sensul că a plătit, în mod nelegal, către o firmă de publicitate „agreată” suma de 401.700 lei.
Acești bani au fost achitați societății respective în condițiile în care serviciile de publicitate au fost achiziționate cu încălcarea normelor în materia achizițiilor publice și finanțelor publice.
Suspectului Constantinescu Nicușor-Daniel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 3, ora 12.13

„Același domn procuror Bodean mi-a făcut încă două dosare cu abuz în serviciu și le-am spus că este dezincriminat abuzul în serviciu. Nu pot fi cercetat și nici măcar menținut în arest pentru că este dezincriminat”, a spus Constantinescu la ieșirea din sediul DNA Constanța.

 
Întrebat cum se simte, fostul șef CJC a răspuns: „Ca dracu!”.


UPDATE 2, ora 12.05

Fostul şef al CJC a fost obligat să achite Consiliului Judeţean Constanţa suma de 401.700 de lei „reprezentând plată nelegală pentru servicii de publicitate în presa scrisă către SC Combat Press SRL“. Decizia a fost luată de Chiraţica Enache, judecător al Tribunalului Constanţa, şi poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Citește și

Lovitură dură pentru fostul şef al CJC!
Nicuşor Constantinescu, obligat să achite o sumă uriaşă Judeţului Constanţa



UPDATE 1, ora 11.55

„Domnul Constantinescu a fost transferat pentru că a fost citat în legătură cu trei noi dosare aflate pe rolul DNA Constanța. I s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, s-a dispus începerea urmăririi penale, s-a dispus administrarea dintre probe în unul dintre dosare respectiv o expertiză contabilă și pentru moment suntem în situația în care am luat la cunoștință învinuirile din cele trei dosare și o să solicităm procurorului de caz consultarea dosarului pentru a putea să formulăm declarații și probele pe care le solicităm în apărarea domnului Constantinescu.

În esență este vorba de chestiuni ce derivă tot din sesizări ale Curții de Conturi. Este vorba de presupuse fapte de abuz în serviciu postând în aceea că s-ar fi plătit sume în mod nelegal de către Consiliul Județean Constanța către RAJDP Constanța în vederea realizării unui program de drumuri în județul Constanța și acordării unei subvenții. Acestea sunt în esență acuzațiile care i-au fost aduse domnului Constantinescu și ele vizează fapte din perioada anilor 2010, 2011, 2012, 2013.
 
Două dintre dosare sunt cu Regia de Drumuri, iar unul dintre dosare este cu achiziția și plata unor servicii de publicitate către societatea Combat Press. Acestea sunt acuzațiile care fac obiectul celor trei dosare. Deci, două sunt cu RAJDP și unul cu Combat Press.
 
Prejudiciul este de ordinul zecilor de milioane de lei întrucât este vorba de plăți care au fost făcute de către Consiliul Județean pentru edificarea unor drumuri. Sunt sume destul de mari.
 
În esență se susține că lucrările nu au fost realizate în mod corespunzător, nu au fost realizate deloc sau nu există documente justificative din punct de vedere legal”, a declarat avocatul lui Constantinescu, Marius Mocanu.

Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat la cinci ani de închisoare în procesul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. În alte două dosare, fostul şef al CJC a fost condamnat la şase şi la 15 ani de închisoare. Pedepsele nu sunt definitive.
 
Nicuşor Constantinescu mai este judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, dar şi în dosarul Geotop.

 

Sursa foto: ZIUA de Constanța

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii