Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:02 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interpelare ce vizează situația Șantierului Naval Mangalia depusă de un parlamentar constănțean. Documentul adresat premierului și ministrului Economiei

ro

19 Feb, 2018 23:18 2135 Marime text
În Plenul Senatului, azi, 19 februarie 2018, senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a înaintat o interpelare adresată Primului Ministru al României, Viorica Dăncilă și Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă.

Obiectul interpelării vizează situația Șantierului Naval Mangalia.Senatorul constănțean a solicitat executivului găsirea unor soluții și măsuri in vederea repunerii în stare de funcționare optimă a Șantierului Naval Mangalia precum și clarificarea situației angajaților
 

“Stimată doamnă Prim-ministru,
            Stimate domnule Ministru,
Șantierul Naval din Mangalia, inființat in 1997 de statul român, în parteneriat cu  constructorul naval sud-corean Daewoo-Shipbuilding & Marine Engineering, a cunoscut, pe parcursul ultimilor ani, o dezvoltare relevantă, fiind considerat în mod unanim ca reprezentând cel mai performant șantier naval din zona Mării Negre, specializat pe construcția, conversia si reparația de nave. Astfel, până în prezent, la Șantierul Naval din Mangalia, s-au construit 127 nave petroliere şi port-containere și s-au reparat peste 300 de nave. Nu in ultimul rând, Șantierul Naval din Mangalia a asigurat locuri de munca pentru mai mult de 7000 de persoane, inclusiv prin contribuția firmelor direct implicate în activitatea șantierului naval.
Problemele pentru Șantierul Naval din Mangalia au debutat odata cu dificultățile financiare ale partenerului sud-coreean majoritar, fapt care a condus la restrângerea progresivă a activității șantierului - cu consecințe directe privind trimiterea în șomaj a mii de angajați - precum si la decizia Daewoo-Shipbuilding & Marine Engineering de a vinde pachetul de acțiuni deținut.
Apreciem că, prin decizia partenerului coreean de a vinde pachetul majoritar de acțiuni,  s-a creat oportunitatea ca statul român să redevină majoritar, în condițiile în care el deține deja 49% din acțiuni, prin exercitarea dreptului său de preempțiune în domeniu, fără a neglija posibilitatea asocierii, pe termen scurt și mediu, a altor investitori la susținerea activității acestui obiectiv industrial strategic.
Primăria Mangalia al cărei buget local este direct afectat de situația de la Șantierul naval, a adresat Guvernului  și altor instituții centrale memorii prin care solicită găsirea unor soluții viabile pentru rezolvarea situației șantierului și, nu în ultimul rând, a miilor de locuri de muncă aferente.
            Față de cele de mai sus, vă adresăm rugamintea, stimată doamna Prim-ministru si stimate domnule ministru, să precizați măsurile pe care intenționați să le întreprindeți în vederea repunerii în stare de funcționare, la parametri optimi, a Șantierului Naval din Mangalia, obiectiv strategic de importanță națională și regională în sfera transportului maritim, precum și a intereselor de securitate ale țării noastre în arealul Mării Negre.” se arată în interpelarea depusă. 
           

Ti-a placut articolul?

Comentarii