Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți în lumea de apoi Paștele Blajinilor – origini, tradiții și obiceiuri

ro

27 Apr, 2014 21:18 3279 Marime text
pastele blajinilor, origini, traditii, obiceiuri, crestini
Paştele blajinilor" este cunoscut în popor și ca „Paştile celor fericiţi" sau, mai simplu,  „Paştile celor adormiţi", „Paștele Morților”, „Prohoadele”  și „Lunea Morților”.
„Paștele blajinilor” este o sărbătoare precreștină, originile ei fiind considerate pagane, sărbătorită în prima zi de luni de după săptămâna luminoasă a Paștelui. În această zi, creștinii îi pomenesc pe cei plecați din această lume, mergând în cimitire și aducând ofrande pe morminte.
În trecut exista obiceiul ca în ziua de Paşte, la întoarcerea de la Biserică, creştinii să treacă pe la cimitir (mai ales că multe cimitire sunt chiar în preajma sfântului locaş) pentru a-i  saluta pe cei adormiţi cu acelaşi salut, „Hristos a înviat". Paștele era sărbătorit  atât în casele credincioșilor, când masa este pentru cei vii, cât şi în cimitire, la morminte, când masa şi darurile sunt servite în cinstea celor adormiţi.  Însă tradițiile bisericești din prezent interzic pomenirea morţilor în toată Săptămâna Luminată, inclusiv în Duminica Tomii, prima de după Paşti. De aceea, a fost obligatoriu ca această zi de pomenire a morţilor să fie mutată cel mai devreme posibil - şi această zi este luni, în săptămâna care urmează după Săptămâna Luminată. Anul acesta Paștele Blajinilor se sărbătorește pe 28 aprilie.
 
Cine sunt blajinii?

Potrivit celor mai vechi credințe, blajinii sunt  oameni blânzi şi paşnici,  care s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oamenii care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pască).
Se crede că Blajinii se bucură foarte mult de această sărbătoare şi de legătura dintre ei şi oameni, care se menţine prin intermediul acestui praznic.
Blajinii au calităţi morale deosebite, precum bunătatea, blândeţea şi simplitatea și înțelepciunea care-i fac adevărate modele pentru oameni.

Tradiții și obiceiuri de „Paștele Blajinilor”

În cele mai multe locuri din țara noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomană oua roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte.
Fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capat și legat cu o lumânare. Aceste ștergare se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.
În unele zone ale țării, preoții sunt chemați să savârșească în lunea de după duminica Tomei o slujbă pentru sufletele celor răposați. Există credința că prin această slujbă sufletele celor trecuți în lumea veșniciei vor fi părtașe fericirii fără sfarsit.
Având în vedere că în nicio carte de cult, tiparită cu binecuvantarea Sfantului Sinod, nu se afla tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizată.
 
 

                                                                                        
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii