Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:47 28 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța Cum era marcat Paștele Blajinilor în satul tradițional

ro

28 Apr, 2025 09:29 268 Marime text
Foto: Muzeul de Artă Populară Constanța (Facebook)

Cea dintâi zi de luni după Săptămâna Luminată este dedicată cultului morților. În această zi este prăznuit „Paștele Blajinilor”, numit și „Paștele Morților” sau „Paștele Rohmanilor”.
 
Despre „blajini” sau „rohmani” se zice că sunt creștini foarte evlavioși, care duc o viață curată, în rugăciune, pe tărâmul unde trece Apa Sâmbetei, locul unde se varsă toate apele curgătoare. Departe de lumea agitată, ei află când este Paștele abia atunci când văd plutind pe Apa Sâmbetei cojile de la ouăle pe care le aruncă pe ape creștinii atunci când sărbătoresc Paștele. Aceste coji „călătoresc” până la ei vreme de opt zile.
 
În satul tradițional, pomenirea celor răposați se făcea în cimitire, la mormintele curățate de buruieni și îngrijite încă din Postul Mare. Pentru sufletele celor adormiți se împărțeau alimente pascale: pască, ouă roșii, cozonac, friptură de miel și vin, după ce erau „citite” în prealabil de preot.
 
„Obiceiul de a-i pomeni de „Paștele Morților” pe cei adormiți s-a perpetuat până în zilele noastre, însă în lumea citadină acest lucru se întâmplă cu o zi mai devreme, în Duminica Tomii, imediat după Sfânta Liturghie”, se arată în comunicatul celor de la Muzeul de Artă Populară Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii