Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 05 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”

ro

12 May, 2024 10:12 501 Marime text
Sursă foto: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanța
 
  • În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”, numit și „Paștele Morților”, „Paștele Rohmanilor” sau „Paștile Mici”.
     
În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”, numit și „Paștele Morților”, „Paștele Rohmanilor” sau „Paștile Mici”. În această zi se pomenesc acum, la fel ca odinioară, cei adormiți. Pentru că lunea se lucrează, în mediul urban, sărbătoarea se marchează uneori cu o zi mai devreme, în duminica Tomii, după Sfânta Liturghie, transmite Muzeul de Artă Populară Constanța.

Se spune că acum morții pot gusta din bucatele care se pregătesc special pentru ei, pentru a fi date de pomană.

Despre Blajini, numiți și Rohmani, se spune că sunt creștini foarte evlavioși, care trăiesc într-un tărâm necunoscut, la marginea Pământului, pe unde trece Apa Sâmbetei, unde se varsă toate apele curgătoare.

În tradiția populară, se spune că Blajinii prăznuiesc Paștele cu o săptămână întârziere față de ceilalți creștini. Departe de lumea agitată, ei află când e marele praznic al creștinătății atunci când ajung la ei cojile de ouă roșii pe care ceilalți creștini le aruncă pe ape curgătoare în Sâmbăta Mare. Cojile provin de la ouăle vopsite în Joia Mare, pe care femeile le-au spart din nebăgare de seamă. Se zice că după ce ajung la ei, cojile se transformă în ouă întregi, iar dintr-un ou mănâncă 12 persoane.
În această zi, se împart copiilor ouă roșii, care se dau de-a dura prin iarbă verde. De asemenea, cei care doresc să sărbătorească Paștele Blajinilor pot merge la câmp unde mănâncă pască și ouă roșii pe iarba verde, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Ateliere de creație din curtea Muzeului de Artă Populară Constanța (GALERIE FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii