Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEDO nu i-a dat dreptate lui Cristi Borcea

ro

19 Oct, 2015 18:50 1921 Marime text
Fostul acţionar al echipei Dinamo Cristi Borcea, condamnat la şase ani şi patru luni de închisoare în Dosarul Transferurilor şi aflat în Penitenciarul Poarta Albă, a dat statul român judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Din păcate pentru el, magistraţii de la CEDO i-au respins plângerea. Borcea a reclamat faptul că nu a fost informat referitor la natura acuzaţiilor înainte de arestul definitiv, că nu a fost informat de căile de recurs disponibile şi că în cazul său nu s-a aplicat principiul legii mai favorabile.
Site-ul www.hotărâricedo.ro scrie că, potrivi motivării hotărârii de respingere ca neîntemeiată a plângerii depuse de Borcea, CEDO arată că, în cazul pretinsei încălcări a dreptului la un proces echitabil, „reclamantul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi dosarul de urmărire penală i-a fost prezentat şi a fost informat în detaliu cu privire la faptele de care este acuzat, precum şi de încadrarea juridică a acestora”.
În ceea ce priveşte reclamaţia conform căreia Borcea nu ar fi beneficiat de o lege clară şi previzibilă cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile, CEDO „a reamintit că regulile cu privire la retroactivitate prevăzute de art. 7 din Convenţie nu se aplică decât dispoziţiilor care definesc infracţiunile şi pedepsele prevăzute pentru sancţionarea acestora; pe de altă parte, în alte cauze, curtea a apreciat că este rezonabilă aplicarea de către instanţele naţionale a principiului tempus regit actum (n.red.: timpul guvernează actul – un act se încheie potrivit legii în vigoare la momentul întocmirii acestuia) în ceea ce priveşte legile de procedură” .
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii