Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)

ro

11 Feb, 2024 12:12 869 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României a fost deschisă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2017.
  • Aceasta vizează materiale de presă din anul 2014.
  • În Secțiunea Document poate fi consultată hotărârea pronunțată de CEDO în acest proces.
Consiliul Superior al Magistraturii a publicat decizia CEDO favorabilă României, în procesul deschis de către compania constănțeană Regional Air Services SRL, legat de protejarea reputației, în raport de diferite materiale de presă.
 
Este vorba despre cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României, deschisă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2017.
 
Aceasta are „ca obiect, în raport cu art. 8 din Convenție, respingerea acțiunii civile introduse de reclamanți, în scopul protejării reputației acestora, împotriva mai multor jurnaliști, ca urmare a afirmațiilor făcute de aceștia din urmă în cadrul mai multor emisiuni televizate și într-un articol de presă“.
 
Este vorba despre diferite emisiuni și articole de presă din 2014, atacate inițial în instanțele din România, însă respinse de judecători, astfel că cei doi reclamanți au ajuns la CEDO.
 
Întreaga hotărâre CEDO este disponibilă în Secțiunea Document.
 
Printre altele, magistrații Curții Europene au arătat: „Or, Curtea constată că instanțele naționale au stabilit că societatea reclamantă nu a suferit niciun prejudiciu (a se vedea supra, pct. 17 și 23). În această privință, subliniază că a făcut o distincție între o atingere adusă reputației comerciale a unei întreprinderi, care nu are o dimensiune morală, și o atingere adusă reputației unei persoane, care privește statutul său și implicit demnitatea sa (Uj împotriva Ungariei, nr. 23954/10, pct. 22, 19 iulie 2011, și Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete și Index.hu Zrt împotriva Ungariei, nr. 22947/13, pct. 84, 2 februarie 2016)“.
 
„În speță, în lipsa unor elemente suficiente pentru a dovedi impactul direct al afirmațiilor făcute în cadrul emisiunilor în litigiu sau conținute în articolul în litigiu cu privire la activitatea comercială a societății reclamante, Curtea nu poate face speculații privind eventualul prejudiciu suferit în această privință (Petro Carbo Chem S.E., citată anterior, pct. 73)“, potrivit deciziei CEDO publicată de CSM.
 
În continuare, se arată că „având în vedere cele de mai sus, Curtea consideră că autoritățile naționale nu au depășit marja de apreciere de care dispun și nu și-au încălcat obligația pozitivă de a garanta societății reclamante dreptul la respectarea efectivă a reputației sale“.
 
Despre Regional Air Services SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 11 februrie 2024, Regional Air Services SRL a fost înființată în anul 1998, are sediul social în Tuzla și se ocupă de transporturi aeriene de pasageri.
 
Asociații cu părție egale ai Regional Air Services SRL sunt Adrian Vasilache (ce îndeplinește și funcția de administrator) și Regional Air Suport SRL (deținută și administrată de Dorin Ivașcu).
 
Numele lui Adrian Vasilache figurează și în Iacarii Acrobati SRL, Helisuport SRL, Sanicall Center SRL, Security Logistic SRL și Futurgies Advisors SRL.
 
Numele lui Dorin Ivașcu figurează și în Millenium Insurance Brokers (MIB) Broker de Asiguare-Reasigurare SA, Travelmaker Company SRL, RAS Aviation Services – Technic SA, Air Adventure SRL, Romanian Airport Services SA, Aeroportul Caransebeș SA și Skytech Solutions SRL (unde este reprezentant asociat persoană juridică).
 
Regional Air Services SRL figurează, potrivit termene.ro, cu 79 de achiziții directe (Asociația Club Sportiv 4V Motorsport, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, UM 02014 Mangalia printre autoritățile contractante) și opt contracte publice (Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ SA, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaș, Serviciul de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărie Locală Brăila).
 
În 2022, societatea a declarat 113 angajați, profit peste 480.000 de lei și cifra de afaceri a depășit 21,3 milioane de lei.
 
În Secțiunea Document poate fi consultată hotărârea CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Decizie definitivă a CEDO în procesul intentat de soții Adrian și Daniela Năstase statului român
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii