Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Țară condamnată de CEDO pentru deschiderea focului de armă asupra unei ambarcaţiuni cu migranţi

ro

16 Jan, 2024 14:19 583 Marime text
foto: wikipedia.org Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Grecia la plata a 80.000 de euro către familia unui migrant sirian, decedat după ce fusese rănit de gloanţe trase de Garda de Coastă în 2014, transmite AFP.

Cei şapte judecători din acest dosar au apreciat cu unanimitate că Atena nu a putut dovedi ''că utilizarea forţei era absolut necesară'' pentru a stopa o vedetă care se apropia de coastele greceşti pe 22 septembrie 2014 în zona maritimă a insulei Pserimos.

Vedeta, care era condusă de două călăuze turce, a lovit în mai multe rânduri nava Gărzii de Coastă elenă, rănind pe unul dintre militari. Aceştia din urmă au tras apoi 13 gloanţe în direcţia motorului ambarcaţiunii.

Din cei 12 migranţi care se aflau la bord, doi au fost răniţi. Unul dintre ei, sirianul Belal Tello, a fost rănit la cap şi a decedat la finalul lui 2015, în Suedia.

''Cele 13 tiruri de armă trase au expus în mod forţat unui risc pasagerii vedetei. Operaţiunea nu s-a desfăşurat de o manieră care să reducă la minimum eventualele riscuri pentru viaţă şi recurgerea la forţă letală'', au subliniat judecătorii CEDO.


Parchetul grec a deschis o anchetă preliminară asupra acestui incident, dar a clasat dosarul în 2015.

Grecia a mai fost condamnată de CEDO pentru incidente în care au fost implicaţi migranţi. În iulie 2022, CEDO a dispus plata a 330.000 de euro pentru 16 reclamanţi ce se aflau pe o navă naufragiată în Marea Egee în ianuarie 2014. Unsprezece persoane, dintre care opt copii, au murit în acel naufragiu, provocat de un vas al Gărzii de Coastă elene care ar fi navigat cu viteză mare în apropierea ambarcaţiunii cu migranţi. 


Sursa: Agerpres.ro. 



Citește și:

Ministrul grec al ApărăriiGrecia trebuie să-și pregătească forţele pentru „instabilitate", după Erdogan
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii