Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât plătește ION la stat și cât îi mai rămâne în buzunare

ro

31 Dec, 2015 13:08 1720 Marime text
 
Plătim la stat o grămadă de impozite și taxe. Românii mereu s-au cocârjat sub greutatea lor. Unul dintre ei a descris, într-un mod original, situația unui anume ”Ion”, ce reprezintă românul universal:
 
”Luăm angajatul ION şi îi oferim un salariu brut de 2500 de RON lunar (fără bonuri de masă).
Sună excelent?
Hai să vedem:
ION a primit 2500 de RON brut, dar a plătit către bugetele de stat 737 RON (Şomaj 0.5%, CAS 10.5%, CASS 5.55%, Impozit 16%), cu alte cuvinte ION a primit un salariu NET (“în mâna”) de 1763 RON (Sursă informaţiei – calculatorsalariu.ro sau orice fluturaş de salariu din România). Valoarea procentuală a impozitelor plătite de către romanul ION către românescul stat Român este de 41.8%.
Dar… pentru că angajatul ION să primească 1763 RON Net (2500 brut), angajatorul (patronul) plăteşte separat către bugetele statului 575 RON, de unde rezultă că pentru angajatul ION, statul român primeşte la bugetele de stat suma de 1312 RON. Putem trage şi o a două concluzie: salariul complet al lui ION a fost 3075 RON, din care statul român a “retras” un total de 1312 RON (sau 42.66% - vezi creşterea faţă procentul menţionat anterior).
Pentru că ION are maşină, după salariu se duce la benzinărie să facă “plinul” pentru luna care urmează – 150 RON. Din această suma, statul primeşte 24% TVA – sau mai bine zis: aproximativ 29 RON. Mergând mai departe, valoarea cumulată a taxelor, accizelor, şi supraaccizelor plătite de către distribuitorul de combustibil către stat, reprezintă aproximativ 50% - cu alte cuvinte, din cei 150 RON plătiţi pentru un “plin”, statul român mai primeşte încă 61 RON (aproximativ) în afară TVA. Total colectat la bugetul de stat: 90 RON (60%). Sursă: capital.ro
ION nu se simte prea bine, şi are impresia că va răci – pentru că este un angajat model, nu vrea să între în concediu medical. Va trebui să facă o oprire la farmacie, ce bine că e una în Mall. 8 pliculeţe de Fervex, 10 RON. O cutie de ceai (bun), 15 RON. O cutie de Aspirin efervescent, 25 RON.
Total 50 RON, din care TVA 24% - 10 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.
Odată ajuns la Mall, ION îşi da seama că nu a mai ieşit cu prietenă lui în oraş, de câteva luni. Nici ieri nu a sunat-o. A rămas fără credit. Intră Ion la Vodafone şi face o încărcare de 10 euro – aproximativ 50 RON cu tot cu adaosul comercial, din care TVA 24% - 10 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.
Dacă tot e aproape de Auchan şi nu a mai ieşit de mult în oraş, ION intră la supermarket. Super oferta: două sticle de vin la preţ de una – 35 RON. Dacă e, în seară asta pregăteşte el cină. Două persoane: caserolă cotlet de porc – 15 RON, cartofi 3 KG – 5 RON, salată de legume – 10 RON, Cofrag cu Ouă – 10 RON, pachet gumă orbit 3 RON, cutie preservative – 12 RON, deodorant – 10 RON, gel de dus – 10 RON (pentru că asta este ideea lui ION cu privire la ce înseamnă o seară romantică). Casierul face totalul: 110 RON, din care TVA 24% - 21 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.
ION face un mic calcul în minte şi realizează că deşi a plecat de la muncă de doar 30 de minute, a cheltuit deja un total de 360 RON din care taxele colectate de către statul român (în doar 30 de minute) reprezintă aproximativ 130 RON (~36%). Suma rămasă în buzunar: 1403 RON.
Proprietarul îi va cere mâine chiria – 800 RON (la care nu plăteşte ION impozit dar plăteşte proprietarul). ION va rămâne cu aproximativ 600 RON pentru cheltuieli minore cum ar fi: mâncare pentru restul lunii (30 de zile), electricitate, întreţinere, abonamentul de internet. ION este îngrijorat că va trebui să schimbe 2 cauciucuri ale maşinii, trebuie să cumpere o pereche de ghete noi pentru mers la muncă, şi o geacă de iarnă. Crăciunul şi Revelionul sunt peste două săptămâni, dar nu sunt o problema pentru că sărbătorile astea au fost şi anul trecut. În Ianuarie maşină va avea inspecţia anuală. Oricât vor costă toate astea enumerate mai devreme, din suma rămasă (600 RON), 24% TVA se va colecta la bugetul de stat; adică încă 115 RON (aproximativ).
Asta este momentul în care ION realizează că după ce a plătit deja taxe şi impozite către statul român în valoare de 41.8% din venitul sau brut (2500 RON), ajunge să mai plătească suplimentar către statul român un total de cel puţin încă 245 RON (aproximativ 25% din suma rămasă în buzunar după plata chiriei).
Tot acesta este momentul în care ION realizează că starea lui de disperare şi lipsa lui de speranţa este justificată. Nu poate avea un viitor în care să se poată căsători, să-şi poată cumpără o locuinţa, să întemeieze o familie. Ce ar putea să ofere familie? Abia supravieţuieşte el singur. Şi totuşi, cei mai mulţi dintre oameni îl văd că fiind liniştit, pentru că are un loc de muncă şi o maşină. Şi totuşi, e la un pas de a nu-şi mai permite să stea singur (31.5% dintre persoanele cu vârste între 18 şi 34 de ani locuiesc încă în casă părinţilor; 15% dacă luăm în calcul doar persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani). Asta este momentul în care ION îşi da seama că frică asta pe care o simte în interior este motivul pentru care începe să prezinte simptomele depresiei. Asta este momentul în care îşi da seama de ce nu reuşeşte să se odihnească suficient pentru a performa la serviciu.
Mii de români sunt în situaţia de mai sus. Rezultatul unui sistem corupt care pune piedici şi greutăţi incredibile celor care muncesc. Uneori, datoriile astea nu se mai pot plăti, şi sunt sute de cazuri ale unor tineri care au rămas fără case, cu datorii imense, datorită unui sistem bancar fără ghidare morală (mă face să rad că am scris banca şi morală în aceeaşi frază), şi a unui guvern care nu ajută în niciun fel tinerii din România.
Bine-aţi venit în România anului 2016 – calculele de mai sus sunt reale şi corecte, dar sunt subiectul schimbării, odată ce rată TVA se va reduce la 20% de la 1 ianuarie 2016!
Vestea bună, ION va rămâne cu încă 25 RON (aproximativ) în buzunare”.
 
Sursă: facebook
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii