Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi sărbătorim Ziua tipografilor militari

ro

04 Sep, 2018 07:28 838 Marime text
Ziua tipografilor militari este sărbătorită la 4 septembrie. Este data la care, în anul 1920, a fost emisă Decizia Ministerială nr. 506, care stabilea ''organizarea, administrarea şi funcţionarea unei tipografii a Ministerului de Război, în scopul de a satisface trebuinţele tuturor direcţiunilor şi serviciilor'', se arată în volumul ''Calendarul Tradiţiilor Militare'' (2010), comunică AGERPRES.

 Tipografia a fost necesară pentru tipărirea de către minister a actelor ce trebuiau transmise structurilor subordonate. Activitatea  era controlată şi coordonată de către Secretariatul General al Ministerului de Război, căruia îi era subordonată.

La 3 august 1939, în cadrul Armatei Române, existau zece tipografii în Bucureşti şi patru în provincie. Din septembrie 1941, titulatura instituţiei, care se regăsea în documente, era ''Tipografia Ministerului Apărării Naţionale cu 'Monitorul Oastei''', denumire ce se datora, probabil, faptului că cele cele două structuri îşi aveau sediul în acelaşi local, iar Monitorul Oastei era tipărit şi distribuit prin intermediul tipografiei. La 30 septembrie 1943, Tipografia MApN şi "Monitorul Oastei" au fost unificate, devenind Serviciul Tipografic al MApN, iar în 1946, Serviciul Tipografic s-a unit cu Tipografia Şcolii Superioare de Război.

 În anul 1977, Tipografia Militară a MApN a fost subordonată locţiitorului şefului Marelui Stat Major, iar de la 1 august 2003, Centrul Tehnic Editorial al Armatei, subordonat Statului Major General, asigură materializarea politicii editoriale a MApN.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii