Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:21 23 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apariţie rară în România. Păsări Flamingo au fost văzute în Deltă

ro

22 Aug, 2016 14:10 23696 Marime text
Patru păsări flamingo, o specie cu apariţie extrem de rară în România, au fost observate pe teritorul ţării, sâmbătă, în cursul uneia din ieşirile pe teren din cadrul Expediţiei Naţionale a Societăţii Ornitologice Române (SOR).
 

„Prima persoană care le-a observat a fost Adina Stavarache, din Tulcea. Imediat, tot corpul expediţionar al SOR a venit să vadă cele patru exemplare. Pentru că păsările se sperie uşor de oameni, ornitologii folosesc la observaţii binocluri şi lunete cu putere ridicată de focalizare“, au transmis reprezentanţii SOR, citați de România Tv.

 
Ornitologii au fotografiat păsările cu telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor, unul singur având la îndemână un aparat foto profesionist.
 
Specia are răspândire în Europa, Africa şi Asia. În Europa, are o distribuţie largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia are o apariţie foarte rară - mai multe exemplare au fost observate în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populaţie cuibăritoare.
 
Păsările flamingo preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrană în mâl, cu ajutorul ciocului. Se hrănesc în special cu nevertebrate de toate genurile, pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor.
 
Păsările capătă culoarea roz datorită cantităţii mari de carotenoizi pe care o obţin din consumul crustaceilor capturaţi pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kilograme.

Ti-a placut articolul?

Comentarii