Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ce a deranjat stareţul Efrem pe stăpânii lumii?

ro

13 Jan, 2012 19:40 1621 Marime text

PR. Constantin Coman: Ne bucurăm astăzi să-l avem în mijlocul nostru pe Prea Cuviosul Arhimandrit Efrem, Egumenul Sfintei Mănăstiri Vatopedi din Sfântul Munte, pentru a ţine un cuvânt de folos studenţilor Facultăţii noastre. Cu dânsul sunt şi tineri români care au ales să vieţuiască ca monahi la Mănăstirea Vatopedi, bineînţeles datorită deschiderii pe care Mănăstirea o are - şi Părintele Stareţ în mod deosebit- faţă de toţi tinerii doritori de vieţuire monahală. Mai sunt şi din alte ţări acolo; după câte am înţeles părinţii şi fraţii din Mănăstirea Vatopedi sunt de aproape opt naţionalităţi.

De aceea, întâlnirea cu un reprezentant să spunem, de frunte, al spiritualităţii monahale ortodoxe, care vine din Sfântul Munte, este, cred, o întâlnire rară şi sperăm, folositoare pentru noi toţi. Cu Părintele Stareţ am stabilit că întâlnirea cu dumneavoastră să fie un dialog, aşa cum a fost anunţat, astfel încât, după câteva cuvinte rostite de Părintele Stareţ vom încerca să dialogăm, cât putem totuşi de civilizat, pentru a beneficia de prezenţa Părintelui aici ca să aflăm lucruri care ne preocupă, lucruri care ne frământă. Deci din clipa aceasta trec în postura de traducător, aştept întâi cuvintele Părintelui şi după aceea provocările dumneavoastră.

ARHIMANDRITUL EFREM: Şi eu mă bucur în mod deosebit că mă aflu într-o Facultate de Teologie a Bisericii Ortodoxe Române, deşi noi, monahii, propovăduim ca teologia nu o află cineva stând în bancă. Teolog nu este cel care ia diploma Facultăţii de Teologie. Teolog este cel înlăuntrul căruia vorbeşte Dumnezeu-Cuvântul. ( [o theos logos]-Dumnezeu-Cuvantul.)

La Sfântul Munte au venit la mine câţiva studenţi teologi greci şi i-am întrebat ce fac, am vorbit despre viaţa lor. A fost un dialog în grup. Unul dintre ei îmi zice:

„Eu sunt un student foarte silitor şi nu lipsesc niciodată de la cursuri; ba chiar învăţ foarte bine pentru examene şi până acum nu am decât note de zece. Dar îmi place, zice, să petrec în viaţă. Îmi programez în aşa fel timpul încât sş am vreme de învăţat, dar am şi program, după miezul nopţii, să ies sa petrec. Merg la discoteci, îmi place muzica rock şi îmi place să petrec nopţile. Dar în acelaşi timp îmi place să studiez şi Sfinţii Părinţi".

http://www.razbointrucuvant.ro/2012/01/12/cu-ce-a-deranjat-staretul-efrem-pe-stapanii-lumii-ii-eu-sunt-impotriva-europei-ma-rog-din-tot-sufletul-sa-nu-intrati-niciodata-in-ue-video/

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii