Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Curs de psihologie“, de Constantin Rădulescu-Motru

ro

25 Feb, 2022 00:00 36647 Marime text


Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu cinci ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
În anul 1923 reputatul academician Constantin Rădulescu-Motru publica lucrarea „Curs de psihologie“, volum-reper în acest domeniu. Cartea prezintă „cunoştinţele generale, de care are nevoie orişice tânăr doritor să-şi formeze o cultură filozofică“.
 
Constantin Rădulescu-Motru (n. 1868 - d. 1957) rămâne o personalitate marcantă a secolului trecut, revendicând, pe parcursul carierei sale, funcții înalte în unele dintre cele mai înalte foruri culturale din România, precum director al Teatrului Național din București și președinte al Academiei Române. S-a consacrat în domeniul psihologiei, publicând o mulțime de lucrări în acest sens.
 
Filosof și totodată psiholog, C. Rădulescu-Motru definește, încă din primul capitol al cărții, conceptul de psihologie ca „știinţa despre vieaţa sufletească“. Tot acesta mai punctează că „psihologia urmăreşte să descrie în mod complet şi exact diferitele forme ale vieţii sufleteşti; în acelaş timp ea ne dă şi explicarea faptelor sufleteşti sub raportul succesiunei şi al coexistenţei lor“.
 
Publicată la editura „Cultura Națională“, cartea însumează 363 de pagini structurate în patru părți dispuse cu mai multe subcapitole, după cum urmează:

Partea I: Definiție, obiect, metode
Partea II: Corelațiile biologice ale sufletului
Partea III: Faptele de conștiință
Partea IV: Psihogeneza și psihologia generală
 
Citește și:
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 363 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

715


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari