Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un Trofeu bine-meritat pentru Mirela Pană, imaginea și vocea memorabilă a Mariei Tănase

ro

04 Nov, 2021 00:00 2418 Marime text
  • Actrița constănțeană Mirela Pană, laureată a Trofeului Bacău Fest Monodrame 2021, pentru rolul din spectacolul „Maria Tănase. O poveste”
 
Teatrul municipal Bacovia a organizat cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Bacău Fest Monodrame”.
Juriul ediției 2021, format din criticul de teatru Călin Ciobotari, actrița Katia Pascariu şi regizorul Vlad Cristache, a hotărât, în urma vizionării celor 35 de spectacole, din care au fost alese 11 semifinaliste, acordarea următoarelor premii:
1. „Trofeul Bacău Fest Monodrame 2021” -
Mirela Pană, pentru rolul din spectacolul Maria Tănase. O poveste, Teatrul de Stat Constanța
2. „Premiul pentru cea mai bună actriță” - Alexandra Sorana Eșanu, pentru rolul din spectacolul Medeea Redux, producție independentă, Facultatea de Teatru și Film Cluj
3. „Premiul pentru cel mai bun actor” - Lovas Zoltan, pentru rolul din spectacolul One Wo (Man) Show, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
Publicul spectator este invitat să vadă - sau să revadă - spectacolele premiate, în perioada 5-7 noiembrie, în format online. Maria Tănase. O poveste va putea fi urmărit duminică, 7 noiembrie, de la ora 21.
Mirela Pană, charismatica actriță constănțeană, al cărei talent este, iată, confirmat încă o dată, ne-a împărtășit câteva din gândurile și trăirile sale, prilejuite de primirea acestei distincții:
 


„Un astfel de premiu, de trofeu, nu poate să aducă decât bucurie și multă emoție. E o stare de grație, cât ține fericirea - o clipă, apoi trebuie să realizezi câtă responsabilitate vine odată cu astfel de recunoașteri.
Spectacolul nostru Maria Tănase. O poveste, a avut un an foarte bun. După premiera de la Teatrul de Stat Constanța, spectacolul a fost foarte bine primit și cotat. A fost invitat la Sala Amfiteatru a Teatrului Național din București, unde s-a jucat cu sold-out, în prezența a circa 300 de spectatori, într-o splendidă seară de vară. Au fost acolo cronicari de teatru, actori, artiști, nume importante din lumea culturală românească. Ne-am bucurat de un mare succes și am plecat atunci cu inima sus spre Constanța, unde apoi am jucat spectacolul pentru a fi vizionat de selecționerii Festivalului Național de Teatru.

După momentele de grație de la Teatrul Național din București, a urmat un alt traiect foarte frumos – invitația de a-l juca la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău, în fața unui public extraordinar de cald și de emoționant.
Apoi, iată, am primit această bucurie, din partea Bacău Fest Monodrame, festival desfășurat la Teatrul Bacovia, care mi-a acordat Trofeul, pentru acest spectacol minunat. Este un premiu pe care îl împart cu echipa spectacolului, regizoarea și prietena mea, Carmen Lidia Vidu, video artist Cristina Baciu,  scenografa Lăcrămioara Dumitrașcu și, nu în ultimul rând, pianista și muza mea, Elena Gatcin.
Împărtășesc Trofeul, de asemenea, cu Teatrul de Stat Constanța care, sunt convinsă, se bucură să adauge încă o distincție panopliei de premii pe care le-a adunat deja.
Pentru mine, Trofeul vine la o distanță de trei ani după premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pe care l-am primit pentru rolul Aylin din „Billy Șchiopul”.

Spectacolul Maria Tănase. O poveste mai are încă multe de spus – rămâne un spectacol de emoție, de românism, de dorință puternică de viață, ilustrând povestea unei dive incontestabile, cu gura ei mare, cu nonconformismul și imperfecțiunile ei, rămasă însă în conștiințe ca o artistă uriașă, cu o personalitate copleșitoare.
Mulțumesc celor care au făcut posibil acest spectacol, celor care au sădit în mine curajul și devotamentul pentru această profesie și care m-au învățat să fiu mereu în competiție cu mine însămi, să îmi doresc să fiu mai bună în fiecare zi.”
 
Citește și:
Constanța culturală Viața și cântecele Mariei Tănase, într-un spectacol de excepție, la Teatrul de Stat Constanța

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari