Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Viața și cântecele Mariei Tănase, într-un spectacol de excepție, la Teatrul de Stat Constanța

ro

03 Jun, 2021 00:00 3495 Marime text
  • Sâmbătă, 5 iunie 2021, suntem invitați la Teatrul de Stat Constanța, la un inedit spectacol multimedia
 
„Maria Tănase. O poveste”  este recentul spectacol despre viaţa celebrei cântărețe supranumite „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”.
Fiind considerată prima divă apărută în peisajul spectacolului din ţara noastră, Maria Tănase a reprezentat un fenomen unic, tocmai datorită vocii sale desăvârșite, dar și a pasiunii fără limite cu care a trăit și a interpretat pe scenă.

Ea a avut, de-a lungul existenţei, iubiri pătimaşe, începând cu dragostea din adolescenţă pentru medicul cu care a rămas însărcinată, relaţia pasională cu sculptorul Constantin Brâncuşi, pe care l-a idolatrizat, dragostea nebună pentru un spion francez, pentru care şi-a vândut averea ca să-l scape de închisoare şi căsătoria cu Clery Sachelarie, cel care avea să-i tolereze toate capriciile şi aventurile…

Povestea acestei artiste, cu aspectele sale mai puțin cunoscute de publicul larg, este refăcută, din documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile ei, în splendidul spectacol pus în scenă la Teatrul de Stat din Constanța, într-o montare inedită, cu o imagistică luxuriantă.

Rolul titular este interpretat magistral de către actriţa şi cântăreaţa Mirela Pană, vocea sa reînviind şase dintre cântecele celebre ale Mariei Tănase, acompaniată fiind de pianista Elena Gatcin. 
Regia artistică îi aparține talentatei Carmen Lidia Vidu, iar imaginile care însoțesc spectacolul au fost lucrate de Cristina Baciu. Scenografia reprezentației este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu.

Din interviul acordat de Mirela Pană ziarului ZIUA de Constanța, cu două luni în urmă, când încă nu se știa dacă spectacolul va putea fi văzut din sală sau doar în format online, am desprins un fragment care redă satisfacția protagonistei vizavi de o reușită artistică, creată alături de oameni dăruiți:

„Cred că meritul cel mare al acestui spectacol, așa cum se prezintă acum, este al întregii echipe. Al Elenei Gatcin, o pianistă de mare sensibilitate, care conturează foarte bine partea muzicală a spectacolului, al colegilor de la tehnic, care urmăresc cu multă atenție evoluția spectacolului și vin fiecare în parte cu contribuția sa importantă.

Dar felul cum arată acum spectacolul la Teatrul de Stat Constanța se datorează în primul rând regizoarei Carmen Vidu, precum și Cristinei Baciu, cele care au pus această haină superbă reprezentației și m-au ajutat pe mine, ca actor, să înțeleg această întâlnire cu Maria Tănase. Carmen Vidu este un regizor tânăr care acum are o cotă foarte bună la nivel național, și nu numai. Și care știe să lucreze cu actorul atât de bine, astfel încât el să fie curat, sincer și adevărat pe scenă. Iar pentru asta îi mulțumesc în mod special. Eu sunt o actriță histrionică, cam greu de stăpânit, dar ea a știut să pună în mine tot ce a putut mai bun și mai frumos, ca eu să fiu strălucitoare pe scenă. Mulțumesc, de asemenea, Teatrului pentru că a realizat acest spectacol, care va rămâne în repertoriul său și de care ne vom putea bucura cu toții.”

 


Citește și:

Un nou spectacol multimedia la Teatrul de Stat Constanța „Cine iubește și lasă...”

ZIUA LIVE. "O poveste despre Maria Tănase" - pasiune, documente, scrisori, interviuri, amintiri și melodii celebre, interpretate de Mirela Pană
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii