Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea culturală Patrimoniul dobrogean, promovat în cadrul proiectului național „Arheologia pentru toți”

ro

23 Oct, 2021 00:00 2152 Marime text
  • Cetatea Noviodonum, „cheia apărării Dobrogei”
 
Un interesant și util proiect de promovare a patrimoniului arheologic din România, gestionat de Institutul Național al Patrimoniului și finanțat în cadrul Programului RO-CULTURA,  se află în curs de implementare anul acesta.
Este vorba de o serie de conferințe în care cei mai abilitați specialiști ne familiarizează cu rudimentele arheologiei – o călătorie fascinantă în lumea trecutului nostru îndepărtat, printre cetăți și biserici îngropate, printre informații care ne îmbogățesc cunoașterea propriilor noastre rădăcini.

Arheologia, ca disciplină care foloseşte instrumente, metode şi reguli specifice, poate fi practicată doar de către specialişti recunoscuţi de comunitatea arheologică şi Ministerul Culturii. Cercetarea arheologică ţine cont de caracterul fragil şi perisabil al monumentelor şi artefactelor arheologice.



Se dorește ca, prin aceste conferinţe, să se popularizeze metoda şi rezultatele cercetărilor arheologice şi să se atragă atenţia asupra faptului că patrimoniul arheologic capătă valoare culturală doar în contextul în care a fost descoperit, iar protejarea acestuia este responsabilitatea noastră, a tuturor.
Conferinţele „Arheologia pentru toţi" vor aduce în atenţia publicului iubitor de istorie situri arheologice de pe teritoriul României, aparţinând epocilor preistorice şi istorice, în cadrul mai multor prelegeri, susţinute pe parcursul a 24 de luni. Fiecare sit arheologic va fi prezentat de către coordonatorul ştiinţific al monumentului, într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg.
Cea mai recentă ediție a seriei conferințelor „Arheologia pentru toți” l-a avut ca protagonist pe dr. Aurel-Daniel Stănică, șeful biroului de arheologie preventivă al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea și coordonator științific al cercetărilor arheologice din situl Noviodunum.

Cetatea romană este considerată de cercetător ca fiind „cheia apărării Dobrogei”, idee dezvoltată recent în întâlnirea din cadrul ediției a șaptea a Conferințelor „Arheologia pentru toți”. Prelegerea s-a desfășurat sub titlul „Noviodunum, ultima frontieră”.

Cercetător pasionat al sitului de la Noviodunum și susținător al ideii de reconectare a siturilor arheologice cu comunitățile locale, Aurel Stănică a participat la implementarea a numeroase proiecte dedicate promovării și valorificării patrimoniului arheologic, atât din partea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea cât și din partea Asociația Pro Noviodunum.

El a făcut cunoscut publicului modul în care descoperirile arheologice demonstrează însemnătatea acestei cetăți, ca centru militar, sediu al flotei romane de la Dunăre, Classis Flavia Moesica și așezare fortificată cu caracter urban, a cărei importanță o detașează net, din toate punctele de vedere, de celelalte centre dobrogene din secolele X-XIV.
 
Citește și:
Tulcea culturală Siturile arheologice din Dobrogea, în centrul unui interesant proiect tulcean


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari