Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea culturală Siturile arheologice din Dobrogea, în centrul unui interesant proiect tulcean

ro

02 Oct, 2021 00:00 5479 Marime text
 
 
  • Un proiect  de digitizare a patrimoniului cultural dobrogean

 Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța,  Asociația Pro Noviodunum și Asociația Eurocentrica, derulează, până pe 15 noiembrie 2021, proiectul “Land[Map]. Digitizarea peisajului”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
 
În cadrul proiectului, se vor digitiza siturile arheologice dobrogene dispărute, prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare, prin care acestea vor fi făcute cunoscute specialiștilor din domeniu, dar și publicului larg.
 
Prin procesul de digitizare a peisajului, se dorește o conservare digitală a acestuia, o cercetare aplicată și comparativă cu surse cartografice sau imagini satelitare, accesibilitatea online și de oriunde la patrimoniul european.
 
Digitizarea patrimoniului cultural și natural este un subiect tratat cu mare atenție la nivel național și european, prin care se urmărește atât conservarea și protejarea patrimoniului, cât și promovarea și dezvoltarea acestuia.
 
În cadrul proiectului, au fost realizate vizite în teren, la situri din județele Tulcea și Constanța care necesită o digitizare a peisajului utilizând metode moderne.
 
Diseminarea rezultatelor proiectului se va face sub diferite forme: prin organizarea unei expoziții foto-documentare online, conferințe periodice menite să comunice publicului stadiul proiectului, metodele utilizate și rezultatele acestuia.
 Pentru a face cunoscute rezultatele cercetării întreprinse în cadrul acestei valoroase inițiative, vor fi organizate activități muzeale online cu elevii și tineri din județele Tulcea și Constanța, ne-a asigurat managerul de proiect,  dr. Aurel-Daniel Stănică.
 
 
Citește și:

Tulcea culturală Casa Avramide și evenimentele culturale ale toamnei
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii