Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nouă ani de la trecerea în eternitate La Biblioteca comunală „Ioan Popișteanu” din Dorobanțu (Tulcea) a fost comemorat patronul spiritual (galerie foto)

ro

21 Apr, 2021 00:00 3254 Marime text
  • „Lacrimi, regrete și flori, pentru dragul nostru fiu al satului și cetățeanul de onoare al Comunei Dorobanțu Județul Tulcea Ioan Popișteanu”.


La începutul acestui an, cotidianul ZIUA de Constanța decerna, post-mortem, în cadrul solemn al sălii Senatului Universității „Ovidius” din Constanța, placheta „Meritul Dobrogean” bibliologului Ioan Popișteanu, care i-a fost înmânată soției, Ana Popișteanu.



Evenimentul a fost precedat de o campanie de presă dedicată memoriei celui care, pentru cultura dobrogeană şi în istoria Universităţii „Ovidius”, reprezintă referinţa unei personalităţi complexe, care a îmbinat iubirea de carte cu pasiunea pentru sport. Deopotrivă cărturar şi om de acţiune, Ioan Popişteanu rămâne o figură luminoasă şi spirituală, regretat şi omagiat de întreaga comunitate academică constănţeană.
 

Personalități ale culturii tulcene au onorat un eveniment emoționant

La împlinirea a nouă ani de la trecerea în neființă, comunitatea din localitatea Dorobanțu (județul Tulcea) l-a comemorat pe bibliologul, bibliofilul, editorul, publicistul, într-un cuvânt omul de cultură Ioan Popișteanu (30.01.1942 - 19.04.2012), patronul spiritual al Bibliotecii din localitatea natală.


Manifestarea, organizată din inițiativa Lăcrămioarei Buzatu, bibliotecar de treizeci de ani la instituția ce poartă numele personalității comemorate, a constituit un preambul al evenimentelor ce se vor desfășura de-a lungul acestei săptămâni, cu prilejul Zilei de 23 aprilie – „Ziua Internațională Cărții și a Drepturilor de Autor” și totodată „Ziua Națională a Bibliotecarului”, în parteneriat cu ANBPR-Filiala Tulcea și Biblioteca Orășenească „Ioan Buzea” Măcin.


Evenimentul s-a desfășurat în prezența primarului localității - Valentin Munteanu, a viceprimarului Nicu Paltene, directorului Școlii Gimnaziale, prof. Silvia Petrovici, consilierului local Marian Ilie și a preotului paroh Dumitru Vâlcu.


De asemenea, au onorat invitația la acest eveniment președintele ANBPR-ului Filiala Tulcea - Ioana Fruntelată de la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, bibliotecar Doina Țandară - de la Biblioteca Orășenească „Ioan Buzea” Măcin, și cei 16 copiii care fac parte din Clubul CODE Kids „Micii Programatori Generația Pro 2021” al bibliotecii.
Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Dumitru Vîlcu.


Lăcrămioara Buzatu și Ioana Fruntelată au prezentat, spre cunoaștere publicului prezent, materiale informative despre viața și activitatea profesională a personalității bibliologului Ioan Popișteanu. Totodată, s-a realizat o expoziție de carte cu autograf autentic de la autor.


Toți cei prezenți au primit în dar o carte și material informativ, în amintirea activității desfășurate la noi în sat.
Copiii de la Clubul CODE Kids «Micii Programatori Generația Pro 2021» au primit diplome și premii și dulciuri în cadrul evenimentului.
La sfârșit s-a ținut un moment de reculegere în memoria ctitorului și donatorului de carte, cel ce a fost și va rămâne în sufletele noastre marele om de cultură Ioan Popișteanu.


Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a declarat bibliotecar Lăcrămioara Buzatu.


„Fără tine zilele sunt triste,
Nopțile sunt lungi, iar lumea e pustie.
Ne e dor de chipul tău luminos, de pofta ta de viață,
de entuziasmul și exagerările tale. De toate ne e dor”.
Soția - Ana Popișteanu


Citește și:

#DobrogeaDigitală: LIVE TEXT Cotidianul ZIUA de Constanța decernează, post-mortem, placheta „Meritul Dobrogean” bibliologului Ioan Popișteanu
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari