Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Dionisiu (sec. I î. H.) - „Antichități romane”

ro

22 Sep, 2023 17:00 2660 Marime text

Grecul Dionisiu s-a născut în polis-ul Halicarnas (Asia Mică/litoralul turc al Mării Egee). În anul 30. î. H., el a venit la Roma, unde a cunoscut senatori. În capitala imperiului, Dionisiu și-a desfășurat activitatea de retor, scriind și tratate în acest domeniu intelectual. În lucrarea istorică „Antichități romane”, scriitorul grec a folosit ca izvoare analele Romei, dar discursurileinserate au fostgândite de el. Chiar dacă autorul grec nu a înțeles complet dreptul roman, ulterior scrierea sa a devenit o sursă pentru Plutarh, Apian și DioCassius. (ed. G. Ștefan)

În capitolul 1 din Cartea XIV a „Antichităților romane”, Dionisiu vorbește despre Dunăre șiMarea Neagră, precum și despre așezarea tracilor și sciților în Europa: „1. Țara celților... se mărginește... la miazănoapte cu neamul scitic, cu cel tracic și cu fluviul Istru, care coboară din munții Alpi și este cel mai mare dintre fluviile din aceste ținuturi. El străbate tot continentul de la nord și se varsă în Marea Pontică. 2.... [Țara celților] este tăiată la mijloc de fluviul Rin, ce pare a fi, după Istru, cel mai mare dintre fluviile Europei. 3. Partea de dincoace de Rin se numește Germania, care se mărginește cu sciții și cu tracii. (...)” (ed. C. Jacoby)


Bibliografie
Dionysii Halicarnassensis, Antiquitatum Romanorum, quaesupersuntedidit Carolus Jacoby, vol. I-IV, Teubner, Leipzig, 1885-1908.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (LV.Dionisiu din Halicarnas)
 



Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 

Despre Marius Teja

 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 
Citește și:
IstoriaDobrogei - BibliografieProperțiu (sec. I .î. H.) - „Elegii” (GALERIE FOTO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari