Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Zguduitoarele amintiri ale tenorului Vasile Moldoveanu, din timpul războiului, la Constanța

ro

08 Oct, 2020 00:00 4181 Marime text
  • Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință”, de Ioana Diaconescu și Alexandru Pătrașcu

Zilele acestea, fondul de carte al Bibliotecii digitale ZIUA de Constanța s-a îmbogățit cu un nou și valoros titlu, în fapt o lucrarea biografică dedicată celebrului tenor dobrogean cu voce rarissimă Vasile Moldoveanu,care pe 6 octombrie a sărbătorit 85 de ani de viață departe de acasă, la Monte Carlo, unde se află de mai bine de câteva decenii.



Pentru scriitoarea Ioana Diaconescu și criticul Alexandru Pătrașcu, autorii cărții Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință, a primat redescoperirea acestei personalități a lumii operei, din dorința ca publicul meloman din România să nu ignore un valoros artist care, deși plecat din țară în anul 1972, rămâne faimos printr-o carieră artistică impresionantă.

Primei ediții a volumului Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință,

scrisă de Ioana Diaconescu și apărută în anul 2011, i s-au alăturat semnificative adăugiri, aparținând criticului de operă Alexandru Pătrașcu, ceea ce a condus la reeditarea din anul 2014, pe care aveți posibilitatea să o lecturați în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța.

Din conversația purtată, în anul 2010, de maestrul Vasile Moldoveanu cu scriitoarea Ioana Diaconescu vă prezentăm astăzi un fragment impresionant, ce descrie teroarea bombardamentelor și frica trăită în copilăria celui care avea să devină rapid o adevărată revelație a marilor teatre ale mapamondului.

Amintiri care m-au marcat pentru tot restul vieții...

Ioana Diaconescu: Spațiul geografic în care se naște un creator este și spațiul său spiritual. În cazul dvs., stimate maestre Vasile Moldoveanu, și spațiu muzical. Ce amintiri aveți despre locurile unde v-ați născut, unde ați copilărit, despre părinți, amintiri de suflet?
Vasile Moldoveanu: M-am născut la Constanța pe 6 octombrie 1935, deci pe 6 octombrie împlinesc 75 de ani (interviul este luat în septembrie 2010, odată cu vizita maestrului în România – n.n.). Amintirile mele nu sunt prea vesele. Am avut o copilărie grea. Țin minte și acum prima zi de război. Anul 1939. Părinții mei erau foarte speriați. Venise sergentul de stradă și ne întrebase dacă am săpat tranșeea! Fiecare familie avea obligația de a săpa o tranșee, dacă locuința avea curte. Deși eram abia copil și nu înțelegeam prea multe, îmi pot aminti primul bombardament. Vedeam spaima părinților, tremurau de grija noastră și pentru viața întregii familii. Veniseră la noi prieteni care nu apucaseră să-și sape tranșee în curțile lor.
Sunt amintiri ce mi-au rămas pentru totdeauna în suflet, dar sunt altele și mai vii, de care inima mea nu se va putea despărți vreodată. Tatăl meu lucra în port: când era în schimbul de noapte, mama nu avea liniște, nu punea geană peste geană până nu îl vedea la poartă. Dacă tata era la lucru atunci când se porneau alarmele și urmau bombardamentele, ea, pur și simplu, ne arunca, îngrozită, pe amândoi, pe mine și pe fratele meu Adrian sub pat. Păstrez și azi, în amintire, spaima enormă când, în timpul unui bombardament, explozia a fost atât de aproape de casa noastră încât a spart geamurile și cioburile au ajuns și sub pat unde noi, Adrian și cu mine, eram ascunși.
Amintiri legate de casa noastră curată și îngrijită... Sunt întâmplări de la începutul războiului. Mă văd în brațele mamei care tocmai mă îmbăiase și mă ducea în alt corp al casei: cu un zgomot asurzitor o schijă trecuse razant pe lângă capul meu, căzând la o jumătate de metru de mine. Sunt amintiri care, pentru copilul care eram atunci, m-au marcat pentru tot restul vieții...

 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

I.D.: Sunt amintiri dramatice, amintirile acelei epoci!
V.M.: Da. Amintirile acelei epoci...

I.D.: Amintirile casei copilăriei din Constanța... Amintiri legate de fratele dumneavoastră Adrian (care s-a stabilit de mulți ani la Iași), amintiri legate de părinții dvs., pe care, iată, nu pot să nu observ, îi chema Nicolae și Natalia, numele lor începând cu aceeași literă. Mai mult decât atât, numele lor conțin același număr de litere. Se spune că în cuplurile ale căror nume încep cu aceeași literă, cei doi se înțeleg foarte bine, sunt suflete pereche.
V.M.: O, da, mai ales că ne-au crescut cu atâtea greutăți, poate dvs. nu puteți înțelege timpurile de atunci, covârșitor de grele, de dinainte de război și de după război, mai ales pentru mama care era mereu cu noi și cu toată gospodăria, cu atât mai mult înțelegerea dintre ei mi se pare atât de specială... Mama, cum spuneam, trebuia să gândească și să asigure supraviețuirea tuturor celor din familie atâta timp cât tata era mereu la lucru. Și se mai ocupa și de o mică grădină de legume din care ne hrănea pe toți....”.



#citește mai departe în volumul „Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință,


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

#DobrogeaDigitală: „Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente”, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari