Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Şi de Paşte, ca şi de 1 Mai, în oraş a fost o nebunie!”

ro

01 May, 2021 00:00 6562 Marime text


În jurnalele sale, Pericle Martinescu ne oferă pagini memorabile de istorie trăită, evenimente, oameni sau cărţi, văzute prin prisma emoţiilor și mișcărilor sale interioare, aducând în conștiința cititorului de azi o epocă apusă nu de mult, de mari provocări umane și intelectuale.


Volumul „Jurnal intermitent” rememorează două perioade distincte (anii 1945-1947 şi 1964-1984) trăite de Pericle Martinescu într-o Românie strivită sub ideologia regimului comunist.
Reproducem mai jos câteva fragmente prin care este reflectată, cu autenticitatea condeiului frust, din mijlocul evenimentului trăit, atmosfera deprimantă a anilor ’80, din preajma sărbătorilor, când peisajul românesc era marcat de cozile nesfârșite din fața magazinelor alimentare, unde, doar dacă aveai noroc, mai puteai „prinde” câte ceva.
Nu e de mirare că, în prezent, generațiile mai vechi încă au în memoria celulară dramatismul și anxietatea supraviețuirii și manifestă, în preajma sărbătorilor, o veritabilă isterie a acumulării de alimente, mult mai mult decât pot consuma, în mod normal, împreună cu familia.
 

„În preajma zilei de 1 Mai, când vor fi două zile de "odihnă", lumea se zbate din răsputeri să se apovizioneze cu alimente. Toţi oamenii ştiu că de această sărbătoare magazinele sunt mai asortate şi fiecare caută să profite. Dar sunt nişte cozi inimaginabile! Dacă nu te duci cu noaptea în cap să te plasezi mai în faţă, rămâi pe de lături şi nu obţii nimic. E în oraş, acum, un spectacol crud şi dramatic. Niciodată n-am văzut la Bucureşti aşa ceva - nici în anii războiului, nici în anii de după război - ceea ce văd în anul de graţie 1983!
8 mai. Nu cred că Paştele ortodox să fi căzut vreodată aşa de târziu. (La o luna după cel catolic, deşi în mod normal ar fi trebuit să fie doar cu o săptămână mai târziu.) Şi de Paşte, ca şi de 1 Mai, în oraş a fost o nebunie! Lumea se înşiruia în cozi nesfârşite, de mii de persoane, pe la uşile marilor magazine (fiindcă cele mici nu aveau nimic), ca să capete o pasăre, un pachet de carne sau o bucată de brânză. Noi n-am putut apuca nimic. Din fericire însă Măriuca ne-a adus ... un miel. A făcut rost de el printr-o femeie de la cantina spitalului, care locuieşte mai la marginea oraşului, şi a procurat mielul, clandestin şi cu mari precauţii, de la nişte ciobani. În oraş nu s-a distribuit deloc carne de miel, iar cei care aduceau din provincie, pe ascuns, erau urmăriţi de miliţie, produsul li se confisca şi erau obligaţi să declare de unde-l au, pentru ca cei în cauză să fie amendaţi şi pedepsiţi. Au intrat în vigoare nişte legi drastice în această privinţă!”

 
#citeşte mai departe în „Jurnal intermitent”, de Pericle Martinescu
#„Jurnal intermitent”
#Autor Pericle Martinescu
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: captură YouTube/arhiva tvr
 
Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală: „Morţilor din birouri, treziţi-vă, căci ţara trăieşte!”

#DobrogeaDigitală - „Jurnal intermitent”, de Pericle Martinescu: Tumultuoasa vizită a mareşalului Tito la Bucureşti

#DobrogeaDigitală - „Jurnal intermitent”, de Pericle Martinescu: Agapă printre artiştii Operei. Petru Groza, aşa cum puţini l-au cunoscut


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari