Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Pagini din istoria culturii românești în Dobrogea înainte de 1877”, de I. N. Roman „Satele dobrogene - o Dacie în miniatură”

ro

20 May, 2020 00:00 4062 Marime text

Ioan N. Roman, prestigios gazetar, jurist şi primar al Constanței, în primele decenii ale secolului trecut, este autorul unei interesante lucrări, intitulate Pagini din istoria culturii româneşti în Dobrogea înainte de 1877”.

Este vorba de o colecție de documente ce vizează date și statistici despre provincia transdunăreană, din care am extras mai jos un material scris în 1855, de către Ion Ionescu de la Brad. Textul despre românii din Dobrogea, citat cu admirație de către Ioan N.Roman, este un elogiu adus celui mai vechi pământ românesc și limbii române („vorbită de toate neamurile împreună locuitoare în Dobrogea”), în cuvinte pline de atașament și un legitim sentiment de mândrie:
 
 

„Nu este ţară pe lume­ care, într'aşa îngustă întindere de pământ, să cuprindă mai multe monumente artistice, ca Dobrogea…
Din distanţă în distanţă, foarte aproape una de alta, pe movile şi pe dealuri, se văd ruinele cetăţuilor romane, atât pe țărmurile Mării, eât şt pe malul Dunărei. Asemenea, în mijlocul țării, se văd, din zare în zare, deosebi de ruinele de cetăți, atât de multe movile naturale și artificiale, încât, de le-am privi ca morminte de oști - din care multe și sunt – am putea zice că Românul în Dobrogea calcă pretutindeni pe ruinile măririi strămoșilor lui.

Pentru un arheolog român, Dobrogea antică este o mină nouă și înavuțită. Cetățuile romane, dărâmate de toate gintele ce au călcat pe pământul Dobrogei, sunt semne invederate de temeiurile ce aveau Romanii de a vedea năvălind pe acolo asupra lor, ca prin o poartă firească, toate neamurile barbare din Europa și Asia. Căile de la mare la Dunăre sunt făcute de Romani, strămoșii Românilor…

 

  DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF

 

Românii acolea românizează pe toate popoarele împreună locuitoare cu dânșii. Toate neamurile celelalte vorbesc limba Românului. Cu Turcii și cu Tătarii eu m’am înțeles în vorbă românește. În biserică, și chiar pe unde sunt Bulgari, popii tot în românește cântă și cetesc. Acum de la sate românizarea a străbătut și prin târguri. Așa, în cetatea Silistra, Românii, cari sunt mai puțini la număr, au făcut și pe Bulgar și pe Grec a asculta în românește rugăciunea zisă de popă grec. Iar școala orașului, zidită și ținută cu cheltuiala altor neamuri, dascălul, carele este Bulgar, învață pe tineri în limba română, ca una ce este înțeleasă de toți.”

 
#citeşte mai departe în „Pagini din istoria culturii românești în Dobrogea înainte de 1877”
# I. N. Roman
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

 

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu: „E un roman întreg în această moarte clandestină”

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Ioan N. Roman, despre drepturile cetățenești ale dobrogenilor, la începutul secolului XX


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari