Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „DobrogeaAcademică” #DobrogeaAcademică, la un an – dimensiunea unui proiect dedicat comunității

ro

02 Jul, 2020 00:00 3859 Marime text

De mai bine de cinci ani, managementul cotidianului ZIUA de Constanța a decis să abordeze și o altfel de publicistică decât cea a pieței mass media locală, identificând nevoia comunității de a-și cunoaște istoria, de a-și omagia personalitățile, cu atât mai mult cu cât Dobrogea nu este doar o provincie realipită, ci leagănul unei civilizații străvechi.


La jumătatea lunii mai 2019, la invitația academicianului constănțean Petre Frangopol, o echipă a ziarului ZIUA de Constanța participa, la București, în Aula Academiei Române, la sesiunea științifică omagială intitulată „România în Arhivele Vaticanului – documente cercetate de Ion Dumitriu-Snagov”, prilej cu care am auzit rostite nume de mari ctitori dobrogeni care trebuiau readuși în atenția locală. Este cazul „părintelui Erei creștine”, Dionisie Exiguul, născut în Dobrogea și care a calculat pentru prima dată anul nașterii lui Iisus Hristos – Anno Domini.


Așa s-a născut ideea proiectului #DobrogeaAcademică, moment-reper pentru conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti. Astfel, cititorii cotidianului ZIUA de Constanța sunt permanent conectați la activitatea Academiei Române, la valoroasele sale inițiative.
Totodată, având caracter bivalent, prin #DobrogeaAcademică s-a reușit aducerea în atenţia comunităţii a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile – începând cu Constantin I. Brătescu.


La 1 iulie 2019, ZIUA de Constanța demara proiectul editorial #DobrogeaAcademică, prilej cu care erau evocate două mari personalități - Petre T. Frangopol şi Marian Traian Gomoiu - prin vocea colegilor-academicieni, pentru ca mai apoi, pe 10 iulie, în sala Coriolan a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, să se desfășoare cea dintâi ședință festivă dedicată decernării titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța celor două personalități greu de egalat în domeniile de cercetare în care s-au remarcat: chimie şi biofizică, respectiv biologie şi ecologie.


Evenimentul era încununat și de apariția volumului #DobrogeaAcademică, susținut financiar de ZIP Escort și lansat cu prilejul manifestării dedicate Zilei Dobrogei, din 23 noiembrie 2019.


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF




Cuvântul de prețuire transmis de președintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, nu făcea decât să sprijine un demers de pionierat:

Conducerea Academiei Române apreciază la nivel maxim inițiativa cotidianului ZIUA de Constanța de a susține, împreună cu cele mai importante instituții de educație şi cultură constănțene, un demers editorial bivalent, intitulat #DobrogeaAcademică, menit să conducă la conectarea/reconectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română. Suntem convinși că oamenii de cultură, intelectualii şi publicul larg vor afla astfel detalii despre relația Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile, pe de o parte, şi vor beneficia de cicluri de conferințe despre cel mai vechi pământ românesc, pe care s-au produs pentru prima oară conexiunea cu clasicismul greco-latin şi sinteza daco-romană”.



#citește mai departe „Dobrogea Academică


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

Retrospectivă 2019. Evenimentele marca ZIUA de Constanța au resuscitat viața cultural-istorică a urbei
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari